Активности

Достављање извештаја о извршеним мерењима емитованих загађујућих материја у ваздух и воде
Правна лица или предузетници извештаје о извршеним мерењима емитованих загађујућих материја у ваздух и воде достављају Агенцији у електронском облику (.pdf формат фајла) на одговарајућу адресу електронске поште.
За извештаје о извршеним мерењима:
- merenja.vode@sepa.gov.rs
- merenja.vazduh@sepa.gov.rs
Правно лице или предузетник који у години за коју се подаци достављају, у својим постројењима није имало активности у току којих долази до емисија загађујућих материја у ваздух, воде или тло, нити је било генерисања било које врсте отпада, доставља Агенцији изјаву о неактивности до 31. марта текуће године за претходну годину.
За изјаве, ако у току године за коју се извештава није било активности у постројењу:
- prtr.izjave@sepa.gov.rs
Извештавање о емисијама у ваздух
На седници Владе Републике Србије одржаној у четвртак 26. августа 2021. године усвојена је
УРЕДБА О ИЗМЕНИ И ДОПУНИ УРЕДБЕ О ГРАНИЧНИМ ВРЕДНОСТИМА ЕМИСИЈА ЗАГАЂУЈУЋИХ МАТЕРИЈА У ВАЗДУХ ИЗ СТАЦИОНАРНИХ ИЗВОРА ЗАГАЂИВАЊА, ОСИМ ПОСТРОЈЕЊА ЗА САГОРЕВАЊЕ
(објављена у Службеном гласнику РС, 83/2021) која заједно са
УРЕДБОМ О ГРАНИЧНИМ ВРЕДНОСТИМА ЕМИСИЈА ЗАГАЂУЈУЋИХ МАТЕРИЈА У ВАЗДУХ ИЗ ПОСТРОЈЕЊА ЗА САГОРЕВАЊЕ
(објављеном у Службеном гласнику РС, 67/2021) чини комплетан законски оквир за извештавање о емисијама загађујућих материја у ваздух.
Усвајањем Уредби су створени услови за потпуну имплементацију пројекта Зелена дигитализација Националног регистра извора загађивања, пре свега, кроз потпуно нови начин достављања извештаја. Концепт који је развијен у оквиру овог пројекта, по угледу на концепт који се користи у сектору банкарства је додатно унапређен и прилагођен потребама Агенције, тако да представља јединствен пример информационог система у државним органима Републике Србије заснованог искључиво на електронском документу.
Годишњи извештај правна лица и предузетници достављају Агенцији као електронски документ, уносом података у информациони систем Националног регистра извора загађивања, у складу са прописима којима се уређује електронски документ, електронска идентификација и услуге од поверења у електронском пословању.
Поред тога, јасно је дефинисан и начин извештавања од стране правних лица и предузетника који у години за коју се подаци достављају, у својим постројењима није имало активности у току којих долази до емисија загађујућих материја у ваздух. Они су дужни да доставе Агенцији изјаву о неактивности која се односи на извештајну годину. Изјава, потписана квалификованим електронским потписом законског заступника или лица овлашћеног од стране законског заступника, се доставља у електронском облику (pdf формат фајла) на одговарајућу адресу електронске поште објављену на интернет порталу Агенције.
Извештаји о токовима производа и врстама отпада за 2020.годину
Агенција за заштиту животне средине је припремила нове извештаје о управљању амбалажом и амбалажним отпадом, пластичним кесама и производима који након употребе постају посебни токови отпада. Ови извештаји дају најновији пресек података о токовима производа и врстама отпада. Извештаје можете преузети на следећим линковима:
Извештај о управљању амбалажом и амбалажним отпадом у РС за 2020. годину
Извештај о посебним токовима отпада у Републици Србији за 2020. годину
Пластичне кесе у Републици Србији за 2020. годину
ФАРМЕ - Прорачун за одређивање количина емитованих загађујућих материја у ваздух
За потребе извештавања према Националном регистру извора загађивања, Агенција за заштиту животне средине је припремила ажурирану Методологију за прорачун емисија загађујућих материја у ваздух за фарме свиња, кока носиља и бројлера. Примењиваће се нови емисиони фактори који су у складу са најновијом EMEP Методологијом.
На следећем линку се могу преузети и помоћни excel фајлови за једноставније прорачунавање емисија:
5.1 Бројлери
5.2 Коке носиље
5.3 Свиње и крмаче
Нови извештај о управљању отпадом у Републици Србији
за период 2011. - 2018. година
Агенција за заштиту животне средине је на основу достављених података припремила извештај о управљању отпадом за период 2011. - 2018. година. У извештају су припремљени подаци за 2018. и ажурирани подаци за претходне године где је било измена од стране оператера.
Оно што је значајно је да је повећан број предузећа која достављају податке за преко 1100, као и број самих извештаја за преко 2500. Поред тога, у току 2018. године је пријављено близу 61 хиљада кретања опасног отпада.
У наредном периоду, Агенција ће интензивно радити на усклађивању извештавања у складу са захтевима новог законодавства ЕУ у области управљања отпадом и циркуларне економије, нарочито у области комуналног отпада, електричног и електронског отпада, батерија и акумулатора. Посебно је важно издвојити извештавање од стране оператера поновног искоришћења отпада и извозника отпада.
Извештај се може преузети ОВДЕ.
Покренуте кривичне и прекршајне пријаве против предузећа која нису доставила податке
Агенција за заштиту животне средине је, у оквиру својих надлежности, покренула кривичне и прекршајне пријаве против предузећа која нису доставила податке о производима који након употребе постају посебни токови отпада или су доставила нетачне податке у Национални регистар извора загађивања, у складу са законима који уређују област заштите животне средине.
За 2018. годину покренута је 1961 прекршајна пријава против предузећа која нису доставила податке о производима стављеним на тржиште Републике Србије и 357 кривичних пријава за 2016, 2017. и 2018. за предузећа која су доставила нетачне податке уносом података у информациони систем.
На основу података којима располаже Агенција за заштиту животне средине, добијених од Управе царина, процењена накнада за нетачно унете податке износи око 4,8 милијарди динара.
Маја 2019. године сва предузећа која нису испунила своју обавезу достављања годишњег извештаја су добила обавештење о неиспуњењу својих обавеза. Обавештења су послата на адресу 4797 предузећа. На основу овог обавештења већи број предузећа је испунило своју обавезу.
Одржано предавање на тему
Извештавање о отпаду кроз информациони систем
У просторијама касарне "Аеродром" Панчево представници Агенције за заштиту животне средине Љиљана Ђорђевић и Јован Лечић су одржали предавање на тему Извештавање о отпаду кроз информациони систем, у циљу едукације припадника 333. Инжињеријског батаљона у вези са управљањем отпадом.

На овај начин је остварена сарадња са Агенцијом, а припадницима војске је едукација значајна због што квалитетнијег спровођења одредби Закона о управљању отпадом.
Одржана радионица ENVAP III пројекта
У просторијама Агенције за заштиту животне средине је 10. априла одржана радионица у оквиру пројекта ENVAP III на којој су представљене основе Директиве о индустријским емисијама 2010/75/EU и усаглашавања система извештавања са њом.
Учесници радионице су, поред представника са Пројекта, били представници Шведске Агенције за заштиту животне средине, Министарства заштите животне средине и Агенције.
Након одржаних презентација, размена искустава корак смо ближе остварењу циља пројекта Envap 3 - Припрема за преговоре о приступању Републике Србије EU.
Светски дан рециклаже
Сваке године земља "даје" милијарде тона природних ресурса који се претвори у потрошни материјал. У неком тренутку више ништа неће остати. Зато морамо, као планета размишљати о томе шта бацамо, не гледајући на то као на отпад него као на прилику.
Светски дан рециклаже је покренут да би се још боље препознала важност рециклаже и њене улоге у очувању примарних ресурса природе у циљу очувања наше планете.
Неопходно је да се и у Републици Србији управљање отпадом нормативно и у пракси у што краћем временском периоду доведе на ниво стандарда развијених земаља Европске уније и у том циљу је неопходно ојачати капацитете рециклажне индустрије.
Обука у Регионалној Привредној комори Западнобачког управног округа
13. марта 2019. године у Сомбору је одржана још једна у низу стручних обука које су планиране у овом периоду у вези законских обавеза и начина достављања података Националном регистру извора загађивања Агенције за заштиту животне средине.
Обука је реализована у сарадњи са Регионалном Привредном комором Западнобачког управног округа. Обуци је присуствовало тридесетак представника предузећа из овог округа.
Након званичног дела, у непосредном разговору са представницима предузећа отклоњене су све недоумице везане за актуелно извештавање ка Националном регистру извора загађивања.
Обвезници извештавања о производима који после употребе
постају посебни токови отпада
На сајту Агенције за заштиту животне средине може се пронаћи списак предузећа која до сада нису доставила извештаје о производима који после употребе постају посебни токови отпада (Образац PTP2). Списак је направљен на основу статистичких података о увозу производа који након употребе постају посебни токови отпада.
Подсећамо да је, у складу са Законом о управљању отпадом, рок за доставу извештаја о произведеним, односно увезеним производима 31.03.2019. године са подацима за претходну годину.
Списак можете видети ОВДЕ.
Обука у Регионалној Привредној комори Јужнобачког управног округа
Након Београда и Ниша, 20. фебруара 2019. године у Новом Саду је одржана последња у низу стручних обука које су планиране овом периоду у вези законских обавеза и начина достављања података Националном регистру извора загађивања Агенције за заштиту животне средине.
Обука је реализована у сарадњи са Привредном комором Србије и Регионалном Привредном комором Јужнобачког управног округа. Обуци је присуствовало преко сто представника предузећа из овог округа.
Током презентација, а након тога и у непосредном разговору са представницима предузећа отклоњене су све недоумице везане за актуелно извештавање ка Националном регистру извора загађивања.
Обука у Регионалној Привредној комори Нишавског, Пиротског и Топличког округа
У просторијама Регионалне привредне коморе Нишавског, Пиротског и Топличког округа у Нишу, 13.02.2019. године, одржана је стручна обука у вези законских обавеза и начина достављања података Националном регистру извора загађивања Агенције за заштиту животне средине. Овом скупу присуствовало је стотинак представника предузећа - оператера за управљање отпадом из овог округа.
Следећа радионица на исту тему биће одржана у среду, 20.02.2019. у Регионалној Привредној комори Јужнобачког округа у Новом Саду.
Извештај о производима који после употребе постају посебни токови отпада
у Републици Србији у 2017. години
Агенција за заштиту животне средине је припремила Извештај "Производи који после употребе постају посебни токови отпада у Републици Србији у 2017. години".
Извештај је урађен на основу података достављених у информациони систем Националног регистра извора загађивања од стране обвезника извештавања.
Извештај можете преузети овде.
Извештај о управљању амбалажом и амбалажним отпадом
у Републици Србији у 2017. години
Агенција за заштиту животне средине је припремила Извештај "Извештај о управљању амбалажом и амбалажним отпадом у Републици Србији у 2017. години".
Извештај је урађен на основу података достављених у информациони систем Националног регистра извора загађивања од стране обвезника извештавања.
Извештај можете преузети овде.
Извештај о пластичним кесама у Републици Србији у 2017. години
Агенција за заштиту животне средине је припремила Извештај "Пластичне кесе у Републици Србији у 2017. години".
Извештај је урађен на основу података достављених у информациони систем Националног регистра извора загађивања од стране обвезника извештавања.
Извештај можете преузети овде.
Прве прекршајне пријаве достављене
Прекршајном суду у Београду

Агенција за заштиту животне средине је доставила Прекршајном суду у Београду прве захтеве за покретање прекршајног поступка против правних лица и предузетника који нису испунили своје обавезе извештавања за 2017. годину у складу са законима који уређују област заштите животне средине.
Нови географски информациони систем управљања отпадом у Србији
На порталу Агенције за заштиту животне средине доступан је нови географски информациони систем управљања отпадом у Србији.
Овај систем обухвата податке о правним лицима и предузетницима са њиховим географским положајем који на неки начин учествују у управљању отпадом - од генератора до оператера поновног искоришћења или депоновања отпада и увозника и извозника отпада.
У овом информационом систему доступан је низ података које су предузећа и предузетници доставили Агенцији у протеклом периоду.
Овом ГИС порталу можете приступити овде.
Подршка Аустрије у испуњавању обавеза израде инвентара гасова са ефектом стаклене баште земљама Западног Балкана
Аустрија и аустријска Агенција за животну средину већ дужи низ година има активну улогу у подршци земљама Западног Балкана у испуњавању обавеза везаних за израду инвентара гасова са ефектом стаклене баште у складу са захтевима UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change).
У периоду од 12. до 16. марта у Бечу се одржава тренинг под називом "Комбиновани тренинг за израду инвентара GHG и тренинг ревизора у контексту ревизије UNFCCC инвентара GHG емисија". Тренингу присуствују представници свих земаља западног Балкана укључујући и три представнице Агенције за заштиту животне средине Републике Србије. Тренингу присуствују и представници UNFCCC који надгледају обуку и који ће на крају спровести испит за ревизоре инвентара.
Један од основних циљева семинара је побољшање квалитета националних инвентара у погледу транспарентности, доследности, потпуности, упоредивости и тачности што је дефинисано Смерницама за извештавање и ревизију UNFCCC-а. Кроз овај комбиновани инвентар и обуку за ревизију стручњаци за инвентаре унапређују своје капацитете у припреми инвентара GHG, као и могућност прегледа националних инвентара.
Цео пројекат имплементира Агенција за животну средину Аустрије који је финансиран од стране аустријског Министарства за одрживи развој и туризам.
Стручна обука "Извештавање о отпаду"
У просторијама Привредне коморе Републике Србије, 07.03.2018. године одржана је стручна обука на тему "Извештавање о отпаду". Основни циљ ове радионице је подизање капацитета предузећа у смислу извештавања о отпаду.
Скупу су се на почетку обратили директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић и директор Сектора индустрије Привредне коморе Србије Мирослав Лутовац. Обуку су одржали представници Одељења за Национални регистар извора загађивања, Агенције за заштиту животне средине. Радионици је присуствовало око 200 предстваника предузећа.
Присутнима су представљене све законске обавезе достављања података из области управљања отпадом. По принципу "корак по корак" представљен је информациони систем Националног регистра извора загађивања. Учесницима је уживо - "on line" демонстриран овај информациони систем као и процедуре достављања података.
Обвезници извештавања о производима који после употребе
постају посебни токови отпада
На сајту Агенције за заштиту животне средине се од 7. фебруара налази списак предузећа која до сада нису доставила извештаје о производима који после употребе постају посебни токови отпада (Образац PTP2). Списак је направљен на основу статистичких података о увозу производа који након употребе постају посебни токови отпада.
Подсећамо да је, у складу са Законом о управљању отпадом, рок за доставу извештаја о произведеним, односно увезеним производима 31.03.2018. године са подацима за претходну годину.
Списак можете видети ОВДЕ.
Ново истраживање Агенције за заштиту животне средине
РЕЦИКЛАЖНА ИНДУСТРИЈА У СРБИЈИ
Ради утврђивања стварних капацитета рециклажне индустрије у Републици Србији, Агенција за заштиту животне средине је припремила истраживање које обухвата 624 предузећа која имају издату дозволу за управљање отпадом за третман отпада.
Основни циљ овог истраживања је да се утврди за које врсте отпада и за које количине постоје прерађивачки капацитети у Србији. Овај упитник ће бити подстицај очувању природних богатстава наше земље кроз додатни развој рециклажне индустрије како у погледу проширивања постојећих капацитета, тако и изградњи нових капацитета за врсте отпада које се сада не третирају.
Упитник се може преузети овде.
Рок за достављање попуњеног упитника је 5. новембар 2017. године.
Упитник доставити електронски на e-mail адресе: ljiljana.djordjevic@sepa.gov.rs и nebojsa.redzic@sepa.gov.rs.
АНАЛИЗА ПОТРЕБА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА
ОТПАД И ОТПАДНЕ ВОДЕ
У циљу израде анализе потреба и плана подршке коју ће Министарство заштите животне средине у наредном периоду пружати јединицама локалне самоуправе, Агенција за заштиту животне средине је припремила упитнике за прикупљање података о тренутном стању у областима управљања отпада и отпадним водама.
Молимо Вас да попуњене упитнике доставите најкасније до понедељка, 4. септембра 2017. године, електронски, на адресу мр Небојше Реџића, начелника Одељења Националног регистра извора загађивања (nebojsa.redzic@sepa.gov.rs).
Упитници се могу преузети овде:
  1. Отпад у локалној самоуправи
  2. Отпадне воде у локалној самоуправи
Извештај Управљање отпадом у Републици Србији
у периоду 2011 - 2016. година
Агенција за заштиту животне средине је припремила Извештај "Управљање отпадом у Републици Србији у периоду 2011 - 2016. година".
У Извештају су приказани основни показатељи управљања отпадом у Републици Србији за наведени период. Извештај је урађен на основу података достављених у информациони систем Националног регистра извора загађивања од стране обвезника извештавања у складу са Законом о заштити животне средине и Законом о управљању отпадом.
Извештај се може преузети овде.
Обука у Регионалној привредној комори Јужнобанатског округа
У просторијама Регионалне привредне коморе Јужнобанатског округа у Панчеву, 20.04.2017. године, одржана је стручна обука у вези законских обавеза и начина достављања података Националном регистру извора загађивања Агенције за заштиту животне средине. Овом скупу присуствовало је преко педесет представника предузећа - оператера за управљање отпадом из Јужнобанатског округа.
Учесницима су представљене све законске обавезе достављања података из области управљања отпадом с посебним акцентом на последње измене и допуне које се односе на "Документ о кретању опасног отпада" и "Евиденције сакупљача отпада".
Радионица "Праћење токова отпада у Републици Србији"
У Привредној комори Београда, 22. децембра 2016. године, одржана је прва у низу планираних радионица које се спроводе у оквиру пројекта "Праћење токова отпада у Републици Србији". Скуп је организовала Агенција за заштиту животне средине Републике Србије у сарадњи са Регионалним центром за животну средину Централне и источне Европе - канцеларија у Србији (REC) и Привредном комором Београда. Овом скупу присуствовало је преко деведесет представника предузећа - оператера за управљање отпадом из Београда и околине.
Током ове радионице учесницима су представљени постигнути резултати пројекта "Праћење токова отпада у Републици Србији", који је финансиран од стране Министарства спољњих послова Краљевине Норвешке, а чији је основни задатак успостављање система за квантитативно праћење свих токова отпада у Републици Србији. На овом скупу приказана су софтверска решења и њихова унапређења која ће бити на располагању предузећима у Србији који према законској регулативи извештавају Агенцију за заштиту животне средине. Представљена је и законска регулатива из области теме радионице, као и нови Географски информациони систем који је саставни део информационог система Националног регистара извора загађивања.
У наредном периоду ће бити организовано још неколико оваквих радионица у локалним самоуправама Србије, како би сви оператери за управљање отпадом у нашој земљи били упознати са успостављеним унапређењима и постигнутим резултатима овог пројекта.
Допуна Правилника о методологији за израду националног и локалног
регистра извора загађивања, као и методологији за врсте,
начине и рокове прикупљања података
("Службени гласник РС", бр. 91/2010, 10/2013 и 98/2016)
У Службеном гласнику РС број 98/2016 објављена је Допуна Правилника о методологији за израду националног и локалног регистра извора загађивања, као и методологији за врсте, начине и рокове прикуплјања података. Допуна се односи на методологије за прорачун количина емитованих загађујућих материја у ваздух са фарми:
  1. Бројлера,
  2. Кока носиља,
  3. Свиња.
Методологије су усклађене са најновијим упутствима која се користе за прорачуне емисија загађујућих материја у ваздух.
У циљу сто лакшег коришћења методологија припремљени су и одговорајући емисиони калкулатори, у Excel-у. Прорачунате податке из емисионих калкулатора потребно је унети у образац бр. 2 Националног регистра.
Сва документа се могу преузети овде.
Семинар "Подизање капацитета и размена знања и искустава
у припреми инвентара гасова са ефектом стаклене баште"
У просторијама Агенције за заштиту животне средине се од 28. новембра до 2. децембра одржава семинар под називом "Подизање капацитета и размена знања и искустава у припреми инвентара гасова са ефектом стаклене баште".
Семинар је организован у сарадњи са Агенцијом за животну средину Аустрије и Министарством пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије.
Међународни семинар о PRTR регистрима
У Скопљу је 8. и 9. новембра одржан међународни семинар везан за успостављање и вођење Националних регистара великих извора загађивања (PRTR регистара) у оквиру пројекта "Support Establishment and Advancement of Pollutant Release and Transfer Registers (PRTRS) in Western Balkan Countries and in Moldova". Семинару су присуствовали представници земаља Западног Балкана и Молдавије, као и међународни експерти из ове области.
На семинару су представници Агенције имали 3 презентације везане за успостављање и вођење PRTR регистра у Србији, провери квалитета достављених података, као и приказ новог портала PRTR регистра Агенције.
Нова подзаконска акта у области заштите вода
Привредна комора Србије, Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Агенција за заштиту животне средине организовали су 10. новембра 2016. године скуп где је индустријском сектору, привредницима и осталим заинтересованим странама презентовано на који начин да врше адекватан мониторинг отпадних вода према новим подзаконским актима у области заштите вода. Посебан акценат је дат и на извештавање према Агенцији за заштиту животне средине о стању отпадних вода из индустријских постројења.
Презентација "Извештавање о отпадним водама према Агенцији за заштиту животне средине" се може преузети овде.
PRTR регистар у Републици Србији
У Београду је 25. и 26. октобра одржан скуп посвећен PRTR регистру (Регистру великих извора загађивања) Републике Србије. Први дан је био посвећен невладином сектору и медијима и њиховом доприносу заштити животне средине уопште. Други дан је био намењен информисању запослених у државним органима који овај регистар могу да користе као извор информација и у свом раду.
Од 290 постројења која имају обавезу да о емисијама загађујућих материја извештавају Агенцију за заштиту животне средине, чак 90 одсто је испуњава у року. Подаци се достављају Европској агенцији за животну средину, а по степену извештавања Србија је прва у региону и 14. у Европи.
Према речима Магди Тот Нађ из Регионалног центра за заштиту животне средине за Централну и Источну Европу, Србија је водећа земља јер је прва у овом делу Европе која има регистре са подацима о емисијама који могу да помогну у смањењу и спречавању загађености као и да се подстичу коришћење чистијих технологија.
Скуп је одржан уз помоћ Регионалног Еколошког Центра (REC), у оквиру пројекта "Помоћ у успостављању и унапређењу PRTR регистра у земљама западног Балкана и Молдавији", који је финансиран од стране Савезног Министарства за заштиту животне средине, заштиту природе, грађевинарство и нуклеарну безбедност Савезне Републике Немачке.
Презентација пројекта
"Праћење токова отпада у Републици Србији"
У организацији Агенције за заштиту животне средине у сарадњи са Привредном комором Србије у понедељак 6. јуна 2016. године одржана је презентација пројекта "Праћење токова отпада у Републици Србији" који се имплементира у Одељењу Националног регистра извора загађивања Агенције и финансиран је од стране Краљевине Норвешке. Овај пројекат има велики значај, пре свега, са аспекта добијања прецизних информација о управљању отпадом у Републици Србији.
Поред презентације овог пројекта, приказано је и стање у управљању отпадом у Републици Србији, као и нови интернет ПРТР портал Агенције, портал о великим изворима загађивања у нашој земљи који је урађен у складу са принципима о доступности података јавности Архуске конвенције и ПРТР протокола Европске комисије Уједињених нација.
Скуп је отворио директор Агенције г-дин Филип Радовић, а у раду је учествовао и његова екселенција амбасадор Краљевине Норвешке Arne Sannes Bjørnstad.
Извештај о производима који после употребе постају посебни токови отпада
у Републици Србији у 2015. години
Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о производима који после употребе постају посебни токови отпада, стављеним на тржиште Републике Србије, као и података о управљању отпадом који настаје након њихове употребе, припремила годишњи извештај за 2015. годину.

Извештај можете преузети овде.
Извештај о управљању амбалажом и амбалажним отпадом у 2015. години
Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о амбалажи стављеној на тржиште Републике Србије, као и података о управљању амбалажним отпадом, припремила годишњи извештај за 2015. годину.
Дозволу за управљање амбалажним отпадом има 6 оператера који су вршили управљање амбалажним отпадом за 1 722 правна лица или предузетника који стављају производе у амбалажи на тржиште наше земље.
Према свим расположивим подацима, укупна количина амбалаже стављене на тржиште Републике Србије износи 362 515.8 т. Количина поновно искоришћеног амбалажног отпада пријављена од стране оператера је 134 970 т, од ове количине је 128 207.2,7 т амбалажног отпада рециклирано.
На основу ових података може се видети да су национални циљеви за Републику Србију у 2015. години испуњени, за поновно искоришћење отпада у вредности од 42.3 % и за рециклажу отпада у вредности од 41.3 %.
Извештај можете преузети овде.
Извештај о пластичним кесама у Републици Србији у 2015. години

Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о кесама пласираним на тржиште Републике Србије, припремила годишњи извештај за 2015. годину.
Извештај можете преузети овде.
Студијска посета Шведске статистике
Агенцији за заштиту животне средине
У Београду је од 11. до 14. априла одржан семинар "Environmental statistic - emissions to air" припремљен у сарадњи са Статитиком Шведске. Састанак је организован у циљу унапређења извештавања Агенције за заштиту животне средине према UNFCCC i CLRTAP конвенцији. На семинару су представници Шведске статистике приказали своја искуства у изради инвентара основних загађујућих материја као и гасова са ефектом стаклене баште и предложили могуће начине унапређења израде инвентара у Србији.
Овом семинару су поред представника Агенције, присуствовали представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Машинског факултета Универзитета у Београду и Републичког завода за статистику.
Нови Правилник о извештавању о управљању отпадом
Агенција за заштиту животне средине је, у циљу побољшања квалитета извештавања о управљању отпадом у Републици Србији, у складу са новим Правилником о изменама и допунама Правилника о обрасцу дневне евиденције и годишњег извештаја о отпаду са упутством за његово попуњавање (“Службени гласник РС”, број 88/2015), проширила обавезе достављања података и на сакупљаче и друге власнике отпада који до сада ову обавезу нису имали.
Извештавањем су, пре свега, обухваћена правна лица и предузетници који се баве сакупљањем опасног и неопасног отпада, трговином на велико отпацима и остацима, али и свим сродним делатностима које уклјучују промет било којим врстама отпада. Ова предузећа треба да извештавају о врстама и количинама преузетог и предатог отпада.
Нови Правилник можете наћи овде.
Емисије у воде из стационарних извора
На сајту Агенције приказани су подаци о врстама и количинама емитованих загађујућих материја у воде из привредних субјеката који имају обавезу извештавања у складу са Правилником о методологији за израду националног и локалног регистра извора загађивања, као и методологији за врсте, начине и рокове прикупљања података ("Службени гласник РС", број 91/10).
Подаци за текућу годину се објављују након њихове верификације од стране Агенције, док су подаци за период од 2010 - 2013. године комплетни за сва предузећа која су податке доставила.
Преглед је оптимизован за Internet explorer.
За преглед података је неопходно инсталирати Microsoft Silverlight.
Подаци о емисијама у воде се налазе овде.
Емисије у ваздух из стационарних извора
Од 03. јула 2015. године на сајту Агенције приказани су подаци о врстама и количинама емитованих загађујућих материја у ваздух из привредних субјеката који имају обавезу извештавања у складу са:
  1. Правилником о методологији за израду националног и локалног регистра извора загађивања, као и методологији за врсте, начине и рокове прикуплјања података ("Службени гласник РС", број 91/10) и
  2. Уредби о граничним вредностима емисија загађујућих материја у ваздух ("Службени гласник РС", бр. 71/10 и 6/11 - испр.)
Подаци за текућу годину се објављују након њихове верификације од стране Агенције, док су подаци за период од 2010 - 2013. године комплетни за сва предузећа која су податке доставила.
За преглед података је неопходно инсталирати Microsoft Silverlight.
Подаци о емисијама у ваздух се налазе овде.
Извештај о производима који после употребе постају посебни токови отпада у Републици Србији у 2014. години
Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о производима који после употребе постају посебни токови отпада, стављеним на тржиште Републике Србије, као и података о управљању отпадом који настаје након њихове употребе, припремила годишњи извештај за 2014. годину.
Извештај можете преузети овде.
Извештај о пластичним кесама у Републици Србији у 2014. години
Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о кесама пласираним на тржиште Републике Србије, припремила годишњи извештај за 2014. годину.
Извештај можете преузети овде.
Извештај о управљању амбалажом и амбалажним отпадом у 2014. години
Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о амбалажи стављеној на тржиште Републике Србије, као и података о управљању амбалажним отпадом, припремила годишњи извештај за 2014. годину.
Дозволу за управљање амбалажним отпадом има 6 оператера који су вршили управљање амбалажним отпадом за 1 616 правних лица или предузетника који стављају производе у амбалажи на тржиште наше земље.
Према свим расположивим подацима, укупна количина амбалаже стављене на тржиште Републике Србије износи 327 713,7 t. Количина поновно искоришћеног амбалажног отпада пријављена од стране оператера је 102 672,5 t, од ове количине је 99 496,7 t амбалажног отпада рециклирано.
На основу ових података може се видети да су национални циљеви за Републику Србију у 2014. години испуњени, за поновно искоришћење отпада у вредности од 31,6% и за рециклажу отпада у вредности од 30,7%.
Извештај можете преузети овде.
ЈКП ДЕПОНИЈЕ И ДИВЉЕ И СТАРЕ ДЕПОНИЈЕ
У циљу ажурирања база података о депонијама у Републици Србији Агенција за заштиту животне средине је свим локалним самоуправама доставила писмо са молбом за достављање података о:
  • депонијама које су одлуком намењене за одлагање комуналног отпада и којима управљају ЈКП предузећа (ЈКП депоније),
  • дивљим и старим депонијама које се налазе на подручју локалне самоуправе.
  • Обрасци се могу преузети са следећих адреса:
  • ОБРАЗАЦ за ЈКП депоније
  • ОБРАЗАЦ за Дивље и старе депоније
  • За сваку депонију се попуњава посебан образац. Попуњене обрасце је потребно доставити Агенцији за заштиту животне средине. Рокови за достављање су:
  • за ЈКП депоније - 28. децембар 2014. године
  • за дивље и старе депоније - 30. јануар 2015. године
  • Предузећа и даље избегавају своје обавезе према
    Агенцији за заштиту животне средине
    - следе прекршајне пријаве -
    Агенција за заштиту животне средине жели да информише јавност да је анализом утврђено да одређени број предузећа и даље избегава достављање података за Национални регистар извора загађивања. Агенција је 9. маја покренула акцију са циљем да се у току два месеца прикупе сви подаци који недостају. Након 80 дана, до 27. јула, примљено је само 1104 извештаја, што је мање од 15 % од укупног броја извештаја који недостају.
    Из тог разлога, приморани смо да у складу са чланом 117. Закона о заштити животне средине, покренемо прекршајни поступак против предузећа која нису испунила своју обавезу. Први захтеви за прекршајни поступак су већ предати надлежним судовима.
    Нови извештаји за 2013. годину
    Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених података у информациони сyстем Националног регистра извора загађивања, припремила:
    Састанак Агенције и Удружења рециклера Србије
    У уторак 21.01.2014. године је у просторијама Удружења рециклера Србије одржан састанак представника Агенције за заштиту животне средине, на челу са директором Филипом Радовићем, са предузећима која се баве рециклажом отпада. На састанку су размотрена питања везана за примену новог система извештавања у Агенцији и обавезама индустрије у достављању података. Представници рециклажне индустрије Србије су подржали активности Агенције које имају за циљ јединствени систем извештавања о управљању отпадом.
    Закључено је да је додатно потребно унапредити постојећу сарадњу између Агенције и удружења у циљу повећања обима извештавања, ефикасности достављања података.
    ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА!
    КОНТРОЛА КРЕТАЊА ОТПАДА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
    У "Службеном гласнику РС", број 114, од 23. децембра 2013. године, објављени су нови:
    1. Правилник о документу о кретању отпада ("Службени гласник РС", број 114/13) и
    2. Правилник о документу о кретању опасног отпада ("Службени гласник РС", број 114/13).
    Овим Правилницима су усклађени обрасци Докумената са другим формуларима за извештавање Агенције за заштиту животне средине, а све у циљу што ефикасног праћења кретања отпада на територији Републике Србије. Поред тога, прописана је и обавеза електронског достављања Агенцији сваког појединачног Документа о кретању опасног отпада.
    Текстове ових Правилника, као и обрасце Документа о кретању отпада и Документа о кретању опасног отпада можете преузети на интернет страници Агенције:
    Обавеза сваког претходног власника опасног отпада је да у року од 5 дана од дана пријема потписане и оверене копије Документа од примаоца отпада, електронски достави податке Агенцији за заштиту животне средине, уносом података из документа о кретању опасног отпада у информациони систем Агенције преко портала www.sepa.gov.rs.
    Ова обавеза ће се, за све врсте опасног отпада, као и за све врсте посебних токова отпада, примењивати од 1. јануара 2014. године, док је за неопасан отпад примена овог извештавања одложена до 1. јануара 2015. године.
    У складу са новим законским обавезама, Агенција је направила посебан информациони систем докумената о кретању отпада и обезбедила једноставан унос података на интернет страници Агенције.

    Систем ће бити доступан свим корисницима од 8. јануара 2014. године.
    Извештај о управљању амбалажом и амбалажним отпадом у 2012. години
    Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о амбалажи стављеној на тржиште Републике Србије, као и података о управљању амбалажним отпадом, припремила годишњи извештај за 2012. годину.
    Извештај можете преузети овде.
    Извештај "Посебни токови отпада у 2012. години"
    Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о производима који постају посебни токови отпада стављеним на тржиште Републике Србије, као и података о управљању отпадом који настаје након њихове употребе, припремила годишњи извештај за 2012. годину.
    Извештај можете преузети овде.
    Информација
    Желимо да вас информишемо да су у Службеном гласнику РС, бр. 10/2013 објављени:
    • Правилник о измени Правилника о методологији за израду националног и локалног регистра извора загађивања, као и методологији за врсте, начине и рокове прикупљања података,
    • Правилник о изменама Правилника о обрасцима извештаја о управљању амбалажом и амбалажним отпадом.
    Изменама се обезбеђује достављање података Агенцији кроз информациони систем Националног регистра извора загађивања. Ступањем на снагу ових Правилника, извештаји се достављају искључиво применом апликације Информационог система Националног регистра извора загађивања која се налази на интернет страници Агенције
    Сва потребна упутства за коришћење ове апликације (писана и видео) можете наћи на
    Уколико будете имали додатних питања или недоумица око састављања извештаја или уноса у ИС, јавите нам се на е-маил nrizpodrska "at" sepa.gov.rs или на телефон 011/2861-068, радо ћемо вам помоћи.
    Молимо Вас да своје обавезе извештавања испуните у року, односно до 31. марта.
    Дозволе за управљање отпадом
    Поштовани корисници, на сајту Агенције можете пронаћи нову интенет страницу у којој су обједињени подаци о дозволама за управљање отпадом које су издати на територији Републике Србије. Ова база има за циљ олакшан приступ информацијама о предузећима која врше сакупљање, транспорт, складиштење, третман или одлагање појединих врста отпада.
    Подаци се могу претраживати према индексном броју отпада, називу предузећа, врсти дозволе итд. Уколико вам није познат одговарајући индексни број отпада, можете га пронаћи у Каталогу отпада, кликом на текст “Каталог отпада". За улаз на страницу кликните овде.
    Извештај о управљању амбалажом и амбалажним отпадом у 2011. години
    Агенција за заштиту животне средине је, на основу достављених извештаја о амбалажи стављеној на тржиште Републике Србије, као и података о управљању амбалажним отпадом, припремила годишњи извештај о управљању овом врстом отпада и испуњење Националних циљева за 2011. годину.
    Извештај можете преузети овде.
    Статус достављања података за национални регистар извора загађивања
    Током јучерашњег дана (7. мај 2012. године) Информационом систему Националног регистра извора загађивања достављен је и 2000-ти извештај.
    На дијаграму су приказани подаци о достављању извештаја. Наранџаста линија приказује број успешно достављених извештаја, док жута приказује број предузећа која су преузела апликацију за унос, али још увек нису доставила своје податке. Данас их је на листи 711.
    Значајан број предузећа, која су у претходној години доставила податке, још увек се није ни пријавио на портал за извештавање Агенције. Подсећамо их да је потребно да доставе своје податке у што је могуће краћем времену.
    ВАЖНО!
    У току 3 дана имплементације ИС Националног регистра извора загађивања, преко 250 предузећа се пријавило на портал НРИЗ и преузело апликацију.
    Молимо све обвезнике извештавања да се региструју преко портала Националног регистра извора загађивања. Портал ће Вас водити кроз процедуру са циљем да у целини извршите своје обавезе извештавања. Желимо да напоменемо да су користи за предузећа вишеструке и огледају се пре свега:
    • У олакшаном и поједностављеном достављању података по било ком основу,
    • У врло једноставној комуникацији са Агенцијом,
    • Једноставној контроли података,
    • Смањеној потреби за инспекцијским надзором Сектора за контролу и надзор Министарства.
    РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ИЗВЕШТАЈА ЈЕ И ДАЉЕ 31.3.2012. ГОДИНЕ.
    Још једном Вас молимо да нам ваше податке доставите кроз Информациони систем, а не путем достављања маил-ова са Excel фајловима. У жељи за што бољом сарадњом, молимо Вас контактирајте нас на адресу nrizpodrska@sepa.gov.rs или на број телефона 011/2861-068, уколико су вам потребне додатне информације. Радо ћемо Вам одговорити.
    УПОЗОРЕЊЕ
    Током протеклих неколико дана велики број предузећа се јавио Агенцији да је примио поруку, достављену од стране предузећа ФОРУМ МЕДИА, следеће садржине:
    Поштовани,
    По Закону о управљању отпадом 31. марта истиче последњи рок за предају годишњег извештаја о отпаду! За неиспуњавање обавеза прописаних Законом казне за фирму су милионске, а директору прети десетогодишња забрана вршења дужности.
    Неопходни су Вам:
    Обавезни кораци за израду Плана управљања отпадом
    Модел Плана управљања отпадом и модели осталих неопходних докумената
    Правила за паковање, обележавање и складиштење отпада
    Извештаји, евиденције и начин њиховог вођења

    Уштедите новац и време! Будите сигурни пред инспекцијом!
    Погледајте детаљан садржај!
    Уверите се и сами! Сазнајте више!
    Примере модела неопходне документације пронађите овде.
    Овим упозорењем желимо да изнесемо чињеницу да иза ових, чисто комерцијалних активности, не стоји Агенција за заштиту животне средине.

    Према нашим проценама, за потребе било каквог извештавања за Национални регистар извора загађивања, предузећима нису потребне овакве услуге. Извештавање, односно достављање података путем новог информационог система максимално је аутоматизовано и поједностављено и врши се преко сајта: www.sepa.gov.rs/nriz

    Све информације које су неопходне за достављање података можете наћи на сајту: www.sepa.gov.rs/nriz/uputstvo.xhtml

    Уколико су вам потребне још неке додатне информације, молимо вас контактирајте нас на адресу nrizpodrska@sepa.gov.rs. Радо ћемо вам одговорити.
    У жељи за што бољом сарадњом,
    Агенција за заштиту животне средине
    Преглед обавеза извештавања и достављених извештаја по областима посебних токова отпада