Публикације




Квалитет седимента река и акумулација Србије
Седимент игра важну улогу у процесима кружења у воденој средини и утиче на транспорт значајног броја хранљивих материја и загађујућих супстанци. Већим делом седимент у површинским водама води порекло из површинске ерозије земљишта и састоји се углавном од минералне компоненте. Додатна органска компонента настаје биолошким активностима унутар водене средине. Транспорт седимената у рекама повезан је са широким спектром еколошких и инжењерских питања и ова проучавања постају све важнија на националном и међународном нивоу, а као потреба за проценом проноса загађења реком у прекограничном појасу. Највећи водотоци у Србији су прекограничне реке - Дунав, Сава и Тиса, и већина транспорта седимента одвија се дуж ових река. Ова публикација је урађена на основу резултата од 2012. године до 2017. године.
Ка деконтаминацији земљишта у Републици Србији
Контаминиране локације се, нажалост, често налазе у близини урбаних зона, речних токова и осетљивих природних подручја, па је стога потребно обављати редовно праћење. Многобројне опасне супстанце, њихова хетерогеност, као и разноликост начина изложености доприносе сложености проблема повезаних са контаминираним локацијама. Степен целокупног проблема остаје непознат услед недостатка доступних података и објављених студија, као и недостатка тачних евиденција о изложености локалног становништва. Чињеница која додатно усложњава проблем јесте та што се контаминиране локације најчешће налазе у подручјима са ниским животним стандардом, што има озбиљне друштвено-економске утицаје.
Одрживо управљање земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији
Брошура је припремљена као сажети преглед садржаја Водича за одрживо управљање земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији и сумира главне резултате анализе стања земљишних ресурса која је извршена у оквиру Пројекта. Сврха поменутог водича је да истакне вредност земљишта као необновљивог природног ресурса и његово одрживо управљање као предуслов да се испуне политички и социјални циљеви и постигне одрживи развој на свим нивоима.
Водич за одрживо управљање земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији
Водич за одрживо управљање земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији припремила је регионална невладина мрежа "Феа", основана 2007. године. Сврха овог Водича јесте подизање свести о вредностима земљишта и промоција одрживог управљања земљиштем, што подразумева све активности у вези са управљањем земљиштем и природним ресурсима потребним да се испуне политички и социјални циљеви и постигне одрживи развој на свим нивоима. Дугорочна перспектива ефикасног управљања природним ресурсима захтева синергију акције (интердисциплинарни приступ техничких, биотехничких, природних и друштвених наука) на различитим нивоима управљања, с посебним нагласком на локални ниво. Управљање земљиштем на локалном нивоу подразумева управљање начином коришћења и својином над земљиштем у градовима и општинама. Главни циљеви при томе су: (а) да се расположиви ресурси користе на најрационалнији начин, (б) да се дају позитивни импулси економском развоју, (в) да се заштити животна средина а истовремено (г) постигне социјална уравнотеженост развоја. Истраживање је спроведено у 36 локалних самоуправа.
Праћење стања земљишта - законски основ, циљеви и индикатори
Земљиште је танак растресити површински слој земљине коре настао дуготрајним узајамним деловањем матичне стене (геолошке подлоге), климе (макро, мезо и микроклиме) и живих бића (биљака, животиња и микроорганизама). Убраја се у условно обновљиве ресурсе с обзиром на дуготрајне процесе настанка и развоја. Земљиште се одликује плодношћу, односно присуством супстанци (воде, минералних и органских материја, кисеоника) које су неопходне за раст и развиће биљака. Омогућујући примарну продукцију у терестричним екосистемима, земљиште обезбеђује око 90% хране за човечанство и представља услов опстанка живог света на земљи. Из тог разлога неопходно је одржавати његове функције и квалитет. Ова публикација је урађена на основу података из 2013. године.