Изаберите кључну реч:

Директор Агенције Момчило Живковић званично пустио у рад АМС за мониторинг квалитета ваздуха у Кикинди
16.12.2010
Директор Агенције Момчило Живковић је 10. децембра 2010. године званично отворио и пустио у рад аутоматску станицу за контолу квалитета ваздуха у Кикинди. Ово је једна од 28 станица које је донирала Европска Унија, а које су у склопу државног система мониторинга праћења квалитета ваздуха на територији Републике Србије. Податке са станице могуће је пратити на Web site-u Agencije.
Истовремено, директор је са стручним тимом Агенције представио важност праћења мониторинга алергеног полена у атмосфери како би се следеће године и овај град укључио у систем праћења овог природног загађивача.
Постављена и активирана аутоматска станица за праћење квалитета ваздуха АМСКВ Обреновац - центар
06.12.2010
Агенција за заштиту животне средине је, после спроведене процедуре јавне набавке, пустила у пробни рад АМСКВ Обреновац - центар. Подаци са ове станице доступни су кроз коришћење Web апликација за приказ података из Државне мреже за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха.
Сагласно новом Закону о заштити ваздуха и ЕУ Директиви 2008/50/ЕЦ на овој станици ће се континуирано пратити следећи параметри квалитета ваздуха: Сумпор диоксид (SO2), Укупни азотни оксиди (NOx), Азот моноксид (NO), Азот диоксид (NO2), Угљен моноксид (CO), Озон (O3), Бензен-Толуен-Ксилен (BTX), Суспендоване честице (PM10, PM 2.5, PM 1) као и метеоролошки парамтери: брзина ветра, правац ветра, температура ваздуха, релативна влажност ваздуха и атмосферски притисак.
Планира се да се у програм рада АМСКВ Обреновац - центар укључи и одређивање садржаја тешких метала у суспендованим честицама.
Финансијска средства за набавку аутоматских анализатора, пратеће опреме и контејнера за смештај опреме обезбедио је Фонд за заштиту животне средине Републике Србије. Припрему локације и напајање електричном енергијом обезбедили су органи локалне самоуправе.
Конференција "Животна средина у Србији - Извештај о стању у 2009. години"
22.11.2010
Конференција "Животна средина у Србији - Извештај о стању у 2009. години" одржана је у Београду 25. и 26.11.2010. године у организацији Агенције за заштиту животне средине и уз подршку USAID Agribusiness Project-a. Овде можете преузети Дневни ред конференције.
На Конференцији је јавно представљен годишњи Извештај о стању животне средине у Републици Србији кога је припремила Агенција и који представља један од основних докумената из области заштите животне средине. Конференцију је отворио директор Агенције г-дин Момчило Живковић и представник USAID Agribusiness Project-a г-дин James Herne. Скупу се обратио и Небојша Покимица, Помоћник министра за животну средину и просторно планирање.
Радионица "Заштита воде за пиће интегралним управљањем контаминираним земљиштем"
05.11.2010
У периоду од 21-23. марта 2011. године, у Београду у Хотелу "М", Булевар Ослобођења 56а, одржаће се радионица под називом "Drinking Water Protection by Integrated Management of Contaminated Land". Радионицу организују Агенција за заштиту животне средине и Институт за заштиту животне средине и истраживање, ISPRA, Италија (The Institute for Environmental Protection and Research, ISPRA, Italy). Покровитељ радионице је The NATO Science for Peace and Security Programme.
Методе за спречавање загађења које обухватају побољшање процеса производње, мониторинг и адекватно планирање коришћења земљишта, у комбинацији са интегралним управљањем земљиштем и подземним водама на контаминираном земљишту, представља актуелни приоритет како за индустријализоване земље, тако и за оне које су у процесу индустријализације. Овај интегрисани приступ може позитивно да утиче на заштиту земљишта, подземних вода и ресурса воде за пиће.
Циљ радионице је да:
  • Окупи академике, стручњаке, владине званичнике и запослене у индустријском сектору из различитих земаља;
  • Помогне земљама да развијају сопствене системе управљања контаминираним земљиштем представљањем нових програма за контаминирана земљишта;
  • Дефинише и истражи најбоље праксе за смањење утицаја индустријских активности на здравље људи и животну средину, посебно на земљиште и подземне воде;
  • Размотри техничке и друге потребне ресурсе у виду информација неопходне за остварење планова и циљева за заштиту воде за пиће кроз интегрално управљање контаминираним земљиштем који могу да се обезбеде организацијом будућих радионица.
Web апликација за приказ података из Државне мреже за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха (АМСКВ)
06.07.2010
Од данас је на презентацији Агенције доступна Web апликација за приказ резултата из Државне мреже за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха.

Пројекат EuropeAid/124394/D/SUP/YU: Supply of Equipment for Air Monitoring је у завршној фази и ово је период тестирања опреме и софтвера за прикупљање и приказ података.

Активности на комплетирању, активирању и верификацији опреме, калибрационе лабораторије као и самог софтвера су у току и податке који се овде приказују, због израженог интересовања јавности, треба посматрати као прелиминарне, неверификоване податке са могућом појавом грешака за краће периоде осредњавања.

Приказ података са већ постојећих мерних места у Бору (Брезоник и Градски парк), Смедереву (Центар, Раља и Радинац), Београду (Панчевачки мост и Зелено брдо) и Беочину (Центар и Фабрика воде) биће накнадно интегрисан у апликацију. Молимо вас да овим подацима приступате користећи доступне меније са називима локација са леве стране.

Апликацији можете приступити овде: АМСКВ Web Апликација или избором линка АМСКВ са леве стране.