Изаберите кључну реч:

Нове аутоматске станице за мониторинг квалитета ваздуха у државној мрежи за праћење квалитета ваздуха
23.11.2011
У Државну мрежу за праћење квалитета ваздуха укључене су две нове Аутоматске станице за мониторинг квалитета ваздуха, АМСКВ, постављене и активиране на локацијама Поповац - Холцим и Бор - Кривељ.
АМСКВ Поповац - Холцим континуирано мери концентарције суспендованих честица (PM10 и PM2.5), сумпордиоксида, азотних оксида, угљенмоноксида, приземног озона и метеоролошких параметра (правац и брзина ветра, атмосферски притисак, температура и релативна влажност ваздуха). Набавку опреме са контејнером за смештај опреме, припрему локације и обезбеђивање електричног напајања за АМСКВ Поповац - Холцим финансирала је цементара Холцим Србија д.о.о.
АМСКВ Бор - Кривељ је још једна АМСКВ на подручју Бора (поред већ постојећих АМСКВ Бор - Градски парк, Бор - Институт РиМ и Бор - Брезоник). АМСКВ Бор - Кривељ се налази 7.3 km северно од центра Бора, ново насеље Бањица. Континуирано мери концентарције сумпордиоксида и метеоролошке параметре (правац и брзина ветра, атмосферски притисак, температура и релативна влажност ваздуха). Набавку опреме са контејнером за смештај опреме, припрему локације и обезбеђивање електричног напајања за АМСКВ Бор - Бањица финансирао је Рударско-топионичарски басен Бор. У оквиру сарадње са РТБ Бор, а ради стварања предуслова за управљање процесима у топионици бакра, Агенција за заштиту животне средине омогућава РТБ ТИР Бор посебан приступ подацима за кратке периоде усредњавања. Таква сарадња ће се наставити уз разматрање специфичних захтева топионице.
Подаци са АМСКВ Поповац - Холцим и АМСКВ Бор - Кривељ, као и подаци из целе државне мреже за праћење квалитета ваздуха на нивоу Републике Србије могу се видети на сајту Агенције.
Одржана радионица "DRINKING WATER PROTECTION BY INTEGRATED MANAGEMENT OF CONTAMINATED LAND"
04.04.2011
У периоду од 21-23. марта 2011. године, у Београду у Хотелу "М", Булевар Ослобођења 56а, одржана је радионица под називом "Заштита воде за пиће интегралним управљањем контаминираним земљиштем". Радионицу су организовали Агенција за заштиту животне средине и Институт за заштиту животне средине и истраживање, ИСПРА, Италија (The Institute for Environmental Protection and Research, ISPRA, Italy). Покровитељ радионице је The NATO Science for Peace and Security Programme.
Радионица је окупила академике, стручњаке и владине званичнике из 22 земље који су у току три дана рада разменили искуства и позитивне праксе за смањење утицаја индустријских активности на животну средину, посебно на загађење земљишта и подземних вода. На радионици су размотрени технички и други потребни ресурси у виду информација неопходни за остваривање планова и циљева за заштиту воде за пиће кроз адекватно управљање контаминираним земљиштем. Посебне сесије биле су посвећене представљању могућности за интегралним управљањем земљиштем и подземним водама на контаминираним локалитетима кроз побољшање процеса производње, мониторинг и адекватно планирање коришћења земљишта Такође су представљени актуелни приоритети како за индустријализоване земље, тако и за оне које су у процесу индустријализације. Овакав интегрисани приступ представља позитиван утицај на заштиту земљишта, подземних вода и ресурса воде за пиће.