Изаберите кључну реч:

Извештај о стању земљишта у Европи
27.06.2012
Soil_in_Europe
Европска Комисија (Joint Research Center) објавила је Извештај о стању земљишта у Европи. Извештај представља пан-европски приказ стања земљишта и перспективе у Европи на основу доступних података који се налазе у Европском центру за податке о земљишту (ESDAC) и истраживачких активности у оквиру истраживачког центра Европске Комисије (JRC).
Европски центар за податке о земљишту (ESDAC) представља фокалну тачку за прикупљање података и информација о стању земљишта на пан-европском нивоу. Процена стања земљишта представља један из сета од 13 европских тематских процена стања животне средине које ће помоћи бољем разумевању, очувању и побољшању животне средине Европе.
Упитник за утврђивање контаминираних локација
27.06.2012
Агенција за заштиту животне средине започела је израду “Инвентара контаминираних локација“. Подаци се прикупљају преко Упитника за утврђивање контаминираних локација који је припремио Министарство животне средине, рударства и просторног планирања у сарадњи са Агенцијом. Упитник за утврђивање контаминираних локација попуњавају локалне самоуправе преко СЛАП информационог система - базе података Сталне конференције градова и општина, и загађивачи на захтев Агенције.
Контаминиране локације обухватају површине на којима су испољени процеси деградације и деструкције земљишта. Дефиниција контаминираних локација је дата у Уредби о програму систематског праћења квалитета земљишта, индикаторима за оцену ризика од деградације земљишта и методологији за израду ремедијационих програма.
Циљ израде Инвентара је да се кроз идентификацију контаминираних локација обезбеде систематизовани подаци о изворима загађења као што су: врста, количина, начин и место испуштања загађујућих материја у земљиште, како би могле да се спроведу мере спречавања, санације и ремедијације. Инвентар контаминираних локација представља саставни део информационог система заштите животне средине који води Агенција за заштиту животне средине.