Изаберите кључну реч:

Састанак представника Агенције у Ужицу
поводом загађења ваздуха у овом граду
18.12.2014
У Ужицу је јуче одржан састанак представника Агенције за заштиту животне средине, на челу са директором и чланова градске управе Ужица, представника Завода за јавно здравље и невладиним сектором поводом енормног нивоа загађености ваздуха у овом граду.
Агенција је на састанку, и поред недостајућих ресурса, понудила ванредно ангажовање на успостављању прогнозе периода повећаног загађења ваздуха. Такође је констатовано да се тиме неће отклонити узроци емисија загађујућих материја, а то је око 12000 индивидуалних ложишта на чврста горива и мазут, као и топлане које још нису гасификоване. Представници Агенције су челнике Ужица обавестили о могућем финансирању дуготрајног решења загађења акумулације Врутци из специјалних фондова ЕУ, а преко партнера Агенције за животну средину из Лођског војводства и Европског регионалног центра за екохидрологију Пољске академије наука из Лођа. За укључење Ужица у овај пројекат неопходна је брза реакција градске власти ради успостављања партнерског односа са донаторима.
Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2013. године
19.09.2014

Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2013. године је резултат реализованих послова и активности које чине обавезе Агенције за заштиту животне по Закону о заштити ваздуха ("Сл. гл. РС" бр. 36/09 и 10/13) у делу мониторинга квалитета ваздуха и извештавања. Он је такође један од резултата вишегодишњих активности Агенције на успостављању и одржавању оперативног система за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха у Републици Србији.
У Извештају је дата, сагласно постојећој важећој регулативи, једина званична оцена стања квалитета ваздуха у Републици Србији сагласно чл. 21. Закона о заштити ваздуха, Уредби о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха ("Сл. гл. РС" бр.11/10 и 75/10), Уредби о утврђивању програма контроле квалитета ваздуха у државној мрежи ("Сл. гл. РС" број 58/11) и Уредби о утврђивању зона и агломерација ("Сл. гл. РС" бр. 58/11 и 98/12 ).
Сагласно ЕУ пракси у овом Извештају је дат тренд квалитета ваздуха по зонама и агломерацијама у Републици Србији и проценат становништва потенцијално изложеног концентрацијама загађујућих материја изнад референтних нивоа.
Битни делови и констатације из овог Извештаја биће садржани у Извештају о стању животне средине у Републици Србији 2013. године.
Комплетан Годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2013. године можете преузети овде.
Информација о ангажовању Агенције за заштиту животне средине
у ванредној ситуацији
23.05.2014
Агенција за заштиту животне средине је од петка, 16.5.2014, у пуној приправности, посебно у смислу процене ризика текућих поплава по стање квалитета пијаће воде кроз ванредно узорковање површинских вода на водотоцима у угроженим подручјима.
У координацији са Градским заводом за јавно здравље - Београд, специјализовани тимови Агенције су дана 17.5. и 18.5. извршили узорковање воде реке Саве на профилима Остружница и Шабац, као и воде реке Дрине на профилу Бадовинци.
О прелиминарним резултатима испитивања обавештен је Градски завод за јавно здравље - Београд а након завршетка свих анализа и верификације података, одговарајући извештаји су достављени свим релевантним институцијама.
Стицајем ванредних околности, две аутоматске станице за праћење квалитета ваздуха, у Обреновцу и Параћину су оштећене у току елементарне непогоде. Процењена вредност штете је око 100,000 евра.
Директор Агенције са сарадницима одржао је састанак са специјализованим тимом Уједињених нација за реаговање у ванредним/акцидентним ситуацијама као и тимом експерата Швајцарске мобилне лабораторије. У сарадњи са тимом УН извршено је осматрање критичних тачака у контексту могућег угрожавања животне средине у реону Обреновца (Термоелектрана "Никола Тесла" А и Б, "Прва искра - Барич").
Агенција је у сталној вези са Дирекцијом за воде и свим релевантним државним организацијама и спремна је да реагује у свакој ситуацији која укључује ремећење стања појединих медијума животне средине. Редовни мониторинг квалитета вода и ваздуха се одвија према уобичајеној динамици. Сви запослени у Агенцији остају у пуној приправности до укидања ванредне ситуације.
Мобилна аутоматска станица за праћење квалитета ваздуха
постављена и активирана у Зајечару
14.04.2014
Екипа Агенције за заштиту животне поставила је и активирала мобилну аутоматску станицу за праћење квалитета ваздуха (АМСКВ) у Зајечару. Мобилна АМСКВ је постављена и активирана 10. априла 2014. на локацији Попова плажа.
Избор локације за постављање мобилне АМСКВ и обезбеђивање напајања електричном струјом је извршено у сарадњи са представницима градске управе Града Зајечара.
Планирано је прикупљање података о тренутном стању квалитета ваздуха праћењем концентрација основних загађујућих материја и то: сумпор диоксида, оксида азота, угљен моноксида, суспендованих честица PM10 (суспендованих честица аеродинамичког пречника мањег од 10 микрометара) и PM2.5. Уз праћење концентрација наведених загађујућих материја пратиће се и основни метеоролошки параметри.
Резултати мерења мобилне АМСКВ у Зајечару, уз текуће резултате из целе државне мреже за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха у Републици Србији се могу пратити у реалном времену на web страници Агенције .
Мобилна аутоматска станица за праћење квалитета ваздуха
постављена и активирана у Пироту
10.03.2014
Екипа Агенције за заштиту животне средине, коју су предводили Тихомир Поповић, начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха и Љиљана Новаковић, руководилац Калибрационе лабораторије, поставила је и активирала мобилну аутоматску станицу за праћење квалитета ваздуха (АМСКВ) у Пироту. Мобилна АМСКВ је постављена и активирана 7. марта 2014. године на почетку индустријске зоне (код компресорске станице компанија "1. Мај" и "АХА Мура").
Избор локације за постављање мобилне АМСКВ и обезбеђивање напајања електричном струјом је извршено у сарадњи са инспектором за заштиту животне средине у Пироту.
У Пироту не постоји перманентни мониторинг квалитета ваздуха у оквиру државне мреже за праћење квалитета ваздуха па је стога планирана епизода мерења мобилном АМСКВ. Планирано је прикупљање података о тренутном стању квалитета ваздуха праћењем концентрација основних загађујућих материја и то: сумпор диоксида, оксида азота, угљен моноксида, суспендованих честица PM10 (суспендованих честица аеродинамичког пречника мањег од 10 микрометара) и PM2.5. Уз праћење концентрација наведених загађујућих материја пратиће се и основни метеоролошки параметри.
Резултати мерења мобилне АМСКВ у Пироту, уз текуће резултате из целе државне мреже за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха у Републици Србији, се могу пратити, у реалном времену, на web страници Агенције.