Изаберите кључну реч:

Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији за 2019. годину
07.09.2020
Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2019. године садржи анализу резултата мерења која су се спроводила у оквиру државне и локалних мрежа за мониторинг квалитета ваздуха, односно концентрације алергеног полена у Републици Србији. У Извештају је дата, сагласно постојећој важећој регулативи, једина званична оцена стања квалитета ваздуха у Републици Србији заснована на резултатима референтног аутоматског мониторинга сагласно чл. 21. Закона о заштити ваздуха, Уредби о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха ("Сл. гл. РС" бр.11/10 и 75/10), Уредби о утврђивању програма контроле квалитета ваздуха у државној мрежи ("Сл. гл. РС" број 58/11) и Уредби о утврђивању зона и агломерација ("Сл. гл. РС" бр. 58/11 и 98/12 ), као и на основу резултата мерења алергеног полена у ваздуху сагласно чл. 12. Закона о заштити ваздуха ("Сл. гл. РС" бр. 36/09 и 10/13).
У 2019. години, проценат расположивости валидних сатних вредности већих од 90% од свих инсталираних анализатора SO2, NO2, CO, PM10 i O3, значајно је повећан са 48% на 85%.
Битни делови и констатације из овог Извештаја су садржани у Извештају о стању животне средине у Републици Србији за 2019. годину. Комплетан годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2019. године можете преузети овде.
Android™ апликација "Алергени полен"
06.03.2020
Нова Android™ апликација "Алергени полен" доступна је у Google продавници.
Агенција за заштиту животне средине је израдила апликацију која приказује податке о концентрацијама алергеног полена у ваздуху на 26 мерних места у оквиру Државне мреже за мониторинг полена, у периоду од почетка фебруара до краја октобра, док траје полинација у нашим климатским условима.
Квалитативно и квантитативно одређивање алергеног полена у ваздуху ради се мануелном методом, те су приказани подаци за претходну недељу са прогнозом кретања концентрације у текућој недељи.
Постављена нова клопка за полен у Апатину
25.02.2020
У Апатину је, у сарадњи са Заводом за јавно здравље Сомбор, 24.2.2020. године постављена клопка за полен. Ово је двадесет седмо мерно место у Државној мрежи за мониторинг алергеног полена у ваздуху. Резултати мерења са ове станице биће доступни на сајту Агенције одакле ће их преузимати Општина Апатин.
Посета ученика средње медицинске школе
25.02.2020
Ђаци средње медицинске школе са Звездаре, учесници такмичења на Регионалном сајму ученичких компанија, у организацији Достигнућа младих Србија, посетили су Агенцију за заштиту животне средине.
Ученицима је презентована методологија прикупљања и детектовања алергеног полена у ваздуху са посебним освртом на алергена дејства и особине полена амброзије. Овим је Агенција подржала пројекат ученика медицинске школе о изради мобилне апликације за праћење полена амброзије, са којим учествују на поменутом такмичењу.