Изаберите кључну реч:

ОН ЛИНЕ КОНФЕРЕНЦИЈА
Загађивање вода - Нове обавезе извештавања
08.12.2020
У уторак 8. децембра одржана је онлине конференција у организацији НАЛЕД-а, Удружења "3-Е" и Мреже инспектора Србије у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине и уз подршку USAID-а где су представљене обавезе извештавања везане за нове прописе у домену отпадних вода.
Презентацију "Нове обавезе извештавања у области загађивања вода" одржао је Небојша Реџић, начелник одељења Националног регистра извора загађивања у Агенцији за заштиту животне средине, у којој је дао приказ нових обавеза везаних за извештавање које проистичу из Закона о накнадама за коришћење јавних добара. Између осталог, приказане су и текуће активности везане за пројекат "Зелена дигитализација" који ће омогућити унапређено извештавање према Агенцији. Главни резултат пројекта је укидање достављања папирних форми извештаја од 2021. године.
У рад конференције се укључило преко 100 представника привреде. У оквиру конференције г-ђа Беата Фридрих из МК групе је приказала примере добре праксе у коришћењу и заштити вода у индустријској примени.
Нова онлине конференција везана за исту тему али намењена националним референтним лабораторијама ће се одржати у уторак 15. децембра 2020. од 11:00 - 12:00 часова.
Зелена дигитализација олакшава инвестиције у заштиту животне средине
31.08.2020
Преузето са www.rts.rs
Све компаније у Србији које генеришу отпад и емитују загађујуће материје у воду и ваздух и увозе производе који ће након употребе постати отпад, дужне су да поднесу извештај Агенцији за заштиту животне средине.
Следећи препоруке Европске комисије о циркуларној економији развијен је пројекат зелене дигитализације који ће омогућити бржу и лакшу размену података и њихову доступност и онима који желе да инвестирају у заштиту животне средине.
Уместо досадашњих 120.000 извештаја годишње архивираних у 25 картонских кутија, мејлова и телефонских позива, све информације биће доступне преко дигиталног сервиса.
Сви подаци, осим оних који су пословна тајна, биће доступни на платформи. То је врло важно за оне који желе да инвестирају или желе да се повежу са одређеном компанијом и одложе свој отпад, пронађу сировину.
"То ће унапредити пословање јер нећемо губити више времена на слање тих папира и контролу да ли су сва документа о кретању отпада валидно попуњена и потписана", каже Иван Јордовић из Ценекса, националног оператера за управљање амбалажом и амбалажним отпадом.
Према његовим речима на овај начин електронског подношења докумената је врло лако исправити уочену грешку и нема потребе да се чека за оригинал печатом и потписом кад ће то моћи електронски да се потписује.
У оквиру зеленог договора, европске компаније морају да пређу на концепт циркуларне економије који прати дигитализацију да би остале конкурентне на тржишту.
Јордовић каже да држава може да додатно дигитализује своје сервисе да прикупљање података учини потпуно електронски, да се не заврши све на прикупљању података већ да те податке укрсте и на основу података одраде праву анализу ризика која ће касније користити инспекцијама за редовне и ванредне контроле.
"Само на тај начин можемо имати превенцију стварања инцидената у животној средини", сматра Иван Јордовић.
Пракса је показала да су, након почетних улагања, електронски сервиси јефтинији, ефикасни и да смањују корупцију.
Електронски систем инспекција могао би, уз податке Националног регистра извора загађивања, да допринесе да се смањи загађење животне средине.
Међународни дан Дунава
29.06.2020
Међународни дан Дунава обележава се 29. јуна сваке године, у 14 европских подунавских земаља, потписница Међународне конвенције о заштити Дунава (International Commission for Danube Protection ICPDR). Конвенција је потписана у Софији 1994. године, а потписали су је земље дунавског слива и Европске уније, и она чини основу за сарадњу држава ради заштите реке Дунав. Циљ конвенције је подизање свести о очувању реке код што већег броја људи и апеловање на рационалну употребу водних ресурса. Дунав тече кроз Србију у дужини од 588 километара. Протеже се од тромеђе Србије, Мађарске и Хрватске до ушћа Тимока, на тромеђи Србије, Бугарске и Румуније. Главне притоке у Србији су реке Тиса, Сава, Тамиш, Морава, Нера и Тимок.
Агенција за заштиту животне средине у оквиру дефинисаних програма (Међународна сарадња са Мађарском, годишњи програм мониторинга статуса површинских и подземних вода и др.) прати и извештава о стању квалитета воде реке Дунав.
Агенција за заштиту животне средине врши узорковања и прати стање квалитета воде на профилима: Бездан/Дунав (гранични профил), Нови Сад/Дунав, Земун/Дунав, Смедерево/Дунав, Банатска Паланка/Дунав (гранични профил), Брза Паланка/Дунав и Радујевац/Дунав (гранични профил).
Међународни дан биолошке разноврсности
20.05.2020
  • Међународном дану биолошке разноврсности претходи недеља дневних тема и догађаја link
  • Круцијална је улога природе у сузбијању климатских промена, обезбеђивању сугурности исхране и здравља човечанства link
Овогодишњи слоган Међународног дана биолошке разноврсности "Природа нуди решења“, наглашава важност заједничког рада на свим нивоима како бисмо изградили будући живот на Земљи у складу са природом. Тако је ова 2020. је година размишљања, изазова и решења. Сви ми имамо прилику да размислимо о томе како можемо "зградити боље“ да бисмо повећали отпорност појединца, народа и заједница током опоравка од ове пандемије.
Док глобална заједница преиспитује, у светлу пандемије COVID-19, њен однос са природом, једно је сигурно: упркос нашем технолошком напретку, људи у потпуности зависе од здравих и виталних екосистема за нашу добробит, здравље, воду, храну, лекове, одећу, енергију, амбијент.
"Губитак биолошке разноликости директан је резултат наших кратковидних људских активности, укључујући неконтролисано рударство и развој инфраструктуре, неодрживу пољопривреду и крчење шума. Све ово деградирало је екосистеме и створило услове који вероватно воде до догађаја попут пандемије. Док се свет труди да оконча ову пандемију, сви морамо да предузмемо хитне, усклађене и заједничке акције како бисмо изградили отпорну и одрживу глобалну економију која у свом срцу укључује природу, чак и у време док се извлачимо из кризе.“ саопштено је из Секретаријата Конвенције о биолошкој разноврсности.
Загађење реке Пештан
01.04.2020
На територији општине Лазаревац 31. марта дошло је до загађења реке Пештан која се улива у Колубару. Уочена је плава боја у дужини од 2 - 3 км. Одмах по сазнању о загађењу, Агенција за заштиту животне средине је изашла на терен, извршила узорковање воде и обавестила надлежну водопривредну инспекцију.
Након узимања узорака у Националној лабораторији Агенције радиће се анализа општих параметара, укупни и растворени тешки метали као и приоритетне и приоритетно хазардне супстанце. Након урађених анализа Агенција ће обавестити јавност и надлежне органе о резултатима. Такође, у сарадњи са надлежном инспекцијом утврдиће се потенцијални загађивачи ове реке.
Агенција спроводи мониторинг квалитета вода у потпуности усклађен са стандардима Европске уније и годишње изврши анализе преко 250.000 параметара.
Иако смо прилагодили начин рада у складу са ванредном ситуацијом и препорукама Владе Републике Србије, редовно вршимо узорковање воде на улазним профилима у нашу землју као дневним извештајним станицама и нећемо дозволити да било каква загађења прођу недетектована.
Оштро осуђујемо овакве поступке неодговорних појединаца за које смо уверени да ће у најскоријем року бити кажњени на одговарајући начин.
Подршка Светске банке у унапређењу животне средине
04.02.2020
Званичници Светске банке задужени за животну средину и климатске промене били су у посети Агенцији за заштиту животне средине где је одржан састанак на тему унапређења животне средине, приоритетно у области квалитета ваздуха али и квалитета вода и управљања отпадом.

На састанку се разговарало о могућој сарадњи у решавању проблема загађења ваздуха, анализи мера и проналажењу механизама подршке имајући у виду да Светска банка тренутно ради на припреми свог програма за животну средину за Републику Србију.