Изаберите кључну реч:

5. децембар - Светски дан земљишта
Одржавајте земљиште живим, заштитите биодиверзитет земљишта
05.12.2020
Да ли знате?
  • Земљиште је живи ресурс, дом за више од 25% биодиверзитета наше планете.
  • Процењује се да је тренутно познато само 1% врста земљишних микроорганизама у поређењу са 80% биљних врста.
  • До 90% живих организама живи или проводи део свог животног циклуса у земљишту.
  • Организми земљишта могу разградити одређене загађиваче.
  • Здрава земљишта су у срцу зеленог договора (Green Deal) за Европу.
Ове године, суочавајући се са све већим изазовима управљања земљиштем, кампања Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) под називом "Одржавајте земљиште живим, заштитите биодиверзитет земљишта" има за циљ подизање свести о важности одржавања здравих екосистема и добробити људи. Подстичући људе широм света да се активно укључе у унапређење здравља земљишта, кампања такође има за циљ борбу против губитка биодиверзитета земљишта. Ако не будемо брзо деловали, плодност земљишта ће и даље бити под негативним утицајем алармантном брзином, претећи глобалним залихама и безбедности хране.
Обележавајући годишњицу потписивања Париског споразума, француске амбасаде Румуније, Републике Хрватске и Републике Србије организовали су 2. децембра регионални онлајн скуп на тему иницијативе 4/1000 (https://www.4p1000.org/) са преко 90 учесника на коме је учествовао представник Агенције са презентацијом "Статус залиха органског угљеника у земљишту Србије". Органски угљеник у земљишту игра велику улогу у климатским променама представљајући и претњу и прилику да помогне у испуњавању циљева Париског споразума. Више о значају органског угљеника у земљишту можете погледати ОВДЕ.
Обележавајући светски дан земљишта поручујемо: Садржај органске материје у нашим земљиштима опада и потребне су хитне мере за њено очување. Одржимо наша земљишта живим!
Катастар контаминираних локација
02.03.2020
Правилник о садржини и начину вођења Катастра контаминираних локација, врсти, садржини, обрасцима, начину и роковима достављања података усвојен је у августу месецу 2019. године ("Службени гласник РС", број 58/2019). Правилник можете преузети овде.
Правилник о листи активности које могу да буду узрок загађења и деградације земљишта, поступку, садржини података, роковима и другима захтевима за мониторинг земљишта усвојен је 2020. године ("Службени гласник РС", број 102/20).
Правилник можете преузети овде.
Катастар контаминираних локација представља скуп података о угроженим, загађеним и деградираним земљиштима и он је саставни део Информационог система земљишта који води Агенција за заштиту животне средине.
Државни органи, односно организације, органи аутономних покрајина, јединице локалне самоуправе и загађивачи, најкасније до 31. марта текуће за претходну годину, достављају податке о стању и квалитету земљишта на контаминираним локацијама, као и о загађивачима Агенцији за заштиту животне средине у складу са Законом о заштити земљишта.
Катастар се води у електронском облику. Апликација за унос података:


Да би сте користили апликацију Катастра и доставили податке Агенцији, потребно је контактирати администратора ради добијања корисничког имена и лозинке на kkl-podrska@sepa.gov.rs.