Архива




Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2021. годину
30.12.2022
Влада Републике Србије је 29. децембра 2022. године усвојила Закључак којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2021. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај даје приказ стања животне средине у Републици Србији у 2021. години и омогућује увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима. Оцена стања животне средине за 2021. годину базирана је, као и претходних година, на индикаторском приказу, а према тематским целинама из Националне листе индикатора заштите животне средине.
Извештај можете преузети ОВДЕ.
Ваздух у Пироту без прекорачења граничних вредности амонијака
27.12.2022
Министарство заштите животне средине јуче је уз брзу реакцију Агенције за заштиту животне средине, у раним јутарњим часовима, поставило мобилну аутоматску мерну станицу за квалитет ваздуха у Пироту. Поред концентрација амонијака, мобилна станица прати и концентрације угљен-моноксида, азотних оксида, сумпор-диоксида, суспендованих честица као и ароматичних угљоводоника (бензен, толуен, ксилен).
Према првим подацима у периоду од 21h до данас до 6h није било прекорачења сатних граничних вредности SO2. Сатне концентрације амонијака су се кретале од 8 µg/m3 до 17 µg/m3, што је у дозвољеним границама, јер је максимална дозвољена концентрација амонијака за три сата 200 µg/m3. Сатне концентрације PM10, кретале су се од 115 µg/m3 до 145 µg/m3 у периоду од 21h до 4h. У 06:00 сати концентрације су имале тренд пада на 39 µg/m3. Сатне концентрације PM2.5 кретале су се од 110 µg/m3 до 138 µg/m3 у периоду од 21h до 04h. Последња мерења у 06 сати показала су тренд пада и износиле су 38 µg/m3.
Подаци са аутоматске мерне станице у Пироту су доступни путем линка http://pirot.kosava.net/ у реалном времену.
Годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији за 2021. годину
21.11.2022
Агенција за заштиту животне средине је припремила Годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији за 2021. годину у коме се налази приказ анализе резултата мерења која су спровођена у оквиру државне мреже и мрежа за мониторинг квалитета ваздуха 27 локалних самоуправа као и приказ концентрација алергеног полена. Сагласно постојећој законској регулативи, у Извештају је дата једина званична оцена стања квалитета ваздуха у Републици Србији.
У 2021. години обновљена су мерења на станицама у Лозници и Смедереву (Радинац). Аутоматска мерења PM10/PM2.5 покренута су у Чачку и Београду на станицама Зелено брдо, Земун, Обреновац-Ушће, Винча и Лазаревац, чиме је омогућено да јавност буде информисана у реалном времену о концентрацијама ових загађујућих материја. Локална самоуправа у Пироту набавила је аутоматску станицу за квалитет ваздуха и предала Агенцији на управљање.
Прикупљени су и на јединствен начин обрађени подаци са преко 200 станица и мерних места и приказани резултати мерења како основних загађујућих материја (SO2, NO2, CO, PM10 и PM2.5, Pb, C6H6) , на основу којих се одређује категорија квалитета ваздуха, тако и резултати наменских мерења.
Комплетан годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2021. године можете преузети ОВДЕ.
Стање квалитета ваздуха у Србији
18.11.2022
Након временских прилика које су претходних дана допринеле задржавању свих емитованих загађујућих материја у најнижим деловима атмосфере, актуелне временске прилике су повољније, чиме је квалитет ваздуха бољи. Прекорачење граничне вредности емисије PM10 суспендованих честица је у претходном дану измерено у Београду, Ужицу, Новом Пазару и Смедереву.
Као и током претходних дана, ни током јучерашњег, прекорачења граничних вредности концентрација сумпордиоксида, азотдиоксида, угљенмоноксида и циљне вредности приземног озона опет нису евидентиране ни на једном мерном месту у Републици Србији.
Имајући у виду да индивидуална ложишта и топлане топлотне снаге мање од 50 MW на годишњем нивоу доприносе укупној емисији PM10 суспендованих честица у уделу од 65%, а PM2.5 суспендованих честица у уделу од 80%, додатном побољшању квалитета ваздуха можемо и морамо допринети бирањем еколошки прихватљивијих енергената.
Побољшање квалитета ваздуха је приоритетни циљ на којем морамо да радимо заједно и пожртвовано, јер је ваздух заједнички именитељ свих грађана Србије. Грађани коришћењем чистијих енергената постају савезници у решавању дугогодишњег проблема, на којем држава стратешки ради.
Привремена обустава рада станице за квалитет ваздуха Обреновац Центар
30.09.2022
Због радова на изградњи кружног тока у непосредној близини АМСКВ Обреновац Центар, мерења квалитета ваздуха на овој станици биће привремено обустављена. Груби радови који потенцијално могу да угрозе безбедност рада станице и значајно утичу на резултате мерења по плану треба да се заврше до краја године и по завршетку радова станица ће бити враћена у функцију.
Извештај ЕЕА о главним токовима података
06.04.2022
Европска агенција за животну средину (ЕЕА) је данас објавила прелиминарне резултате оцењивања активности земаља чланица и сарадница у оквиру процеса достављања главних токова података за 2021. годину. Ова активност ЕЕА, која се одвија на годишњем нивоу, подразумева оцењивање достављања националних скупова података о стању животне средине (квалитет ваздуха и вода, заштићена подручја, емисије, итд.) свих земаља чланица и сарадница ЕЕА.
У оцењивању за 2021. годину Република Србија је остварила резултат од 100% чиме се нашла на првом месту од 38 европских земаља које учествују у процесу.
Све податке је обрадила и припремила Агенција за заштиту животне средине у сарадњи са другим националним институцијама.
Више о томе можете погледати на:
https://www.eionet.europa.eu/dataflows/2021/
Почиње дигитализација података о изворима загађивања у Србији
23.03.2022
Београд, 23. март 2022 - Уместо у папирној форми, што је до сада била пракса, загађивачи у свим градовима и општинама у Србији убудуће ће локалним самоуправама податке о свом негативном утицају на животну средину достављати у дигиталном, машински читљивом формату. На тај начин ће бити унапређен квалитет и повећана количина прикупљених података о загађивању ваздуха, вода, земљишта и генерисању отпада на локалном нивоу.
То је омогућено захваљујући дигитализацији локалних регистара извора загађивања, чији су резултати представљени данас на конференцији "Дигитализација зелених података". Конференцију је организовала Агенција за заштиту животне средине (SEPA), у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.
"Британска влада је 2017. поставила себи за циљ да постане водећа дигитална економија у свету, која је на услузи својим грађанима. Овај пројекат је део наше снажне подршке дигитализацији, али и унапређењу животне средине у Србији. За нас, без података нема одрживог развоја. Подаци стварају нове могућности за привредни раст, али и развој друштва, од кога ће сви грађани имати користи", рекао је Томас Рајт, шеф програмског Фонда за добру управу Британске амбасаде.
"Постојање локалних регистара извора загађивања, односно пописивање загађивача на једном месту, омогућиће доношење адекватних планова а затим и мера за побољшање квалитета животне средине на целој територији Републике Србије. Овај пројекат ће такође обезбедити да и најширој јавности буду доступни подаци о свим изворима загађивања у Србији, у дигиталном, машински читљивом формату. Агенција за заштиту животне средине је прва државна институција која је препознала значај отворених података и своје податке о квалитету ваздуха и алергеном полену учинила доступним још 2018. године. Ширење информација о стању животне средине је од изузетне важности и то управо и јесте једна од основних улога Агенције, која се огледа кроз редовно извештавање о свим релеватним подацима у облику сатних, дневних, недељних, месечних и годишњих извештаја које је могуће прочитати, у сваком тренутку, на интернет презентацији Агенције", казала је Перуновић Ћулић.
Захваљујући унапређењу постојећег информационог система, подаци локалних самоуправа о изворима загађивања биће обједињени у оквиру Националног регистра извора загађивања, за који је надлежна SEPA. До краја марта следеће године, када је рок за достављање извештаја за локални регистар за 2022. годину, подаци за све градове и општине у Србије наћи ће се у овој јединственој бази. То ће омогућити боље сагледавање и једноставнију анализу података, што ће локалним, али и националним институцијама у Србији олакшати доношење адекватних мера за смањење загађења, очување природних ресурса и заштиту животне средине.
"Захваљујући подршци Британске амбасаде, UNDP помаже институцијама у Србији да податке које прикупљају учине доступним широј јавности. Отварање података о локалним изворима загађивања веома је значајно за научну и технолошку заједницу, цивилни сектор, као и грађане и грађанке. Поред боље информисаности, то ће омогућити и креирање иновативних услуга и апликација које могу да унапреде стање животне средине у Србији", истакла је Ирена Церовић, руководитељка тима за добру управу, Програм Уједињених нација за развој (UNDP).
Дигитализација локалних регистара извора загађивања једна је од активности у оквиру пројекта "Отворени подаци за одрживи развој", који спроводе Канцеларија за ИТ и е-Управу и Програм Уједињених нација за развој, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.
22. март - Светски дан вода
21.03.2022
Што су климатске промене израженије, квантитет и квалитет подземних вода ће постајати све критичнији. Морамо радити боље на одрживом управљању овим драгоценим ресурсом. Подземне воде могу бити ван видокруга, али не смеју бити ван нашег настојања да их учинимо безбеднијим за будућност.
Да би схватили значај балканских подземних вода упознајмо се са њиховим геохемијским карактеристикама у овом РАДУ.
Поново започета аутоматска мерења квалитета ваздуха у Радинцу
17.12.2021
Директор Агенције за заштиту животне средине, др Срђан Лалић и директор за техничке послове Железаре HBIS SERBIA, г-дин Зхао Каиxинг, потписали су данас Уговор о донаторству којим се Агенцији предаје аутоматска станица за мерење квалитета ваздуха у насељу Радинац (Смедерево) које се налази у непосредној близини Железаре. Нова станица биће саставни део мреже аутоматских станица у оквиру државног мониторинга квалитета ваздуха који спроводи Агенција, а у складу са Уредбом о утврђивању Програма контроле квалитета ваздуха у државној мрежи.
Град Смедерево овим ће имати три аутоматске мерне станице које прате квалитет ваздуха. Аутоматска станица за мерење квалитета ваздуха у Радинцу постојала је до 2012. године. Мерења суспендованих честица обновљена су почетком 2020. године, а од данас поново ће моћи да се прате концентрације загађујућих материја на сатном нивоу. Нова станица садржи анализаторе за праћење концентрација сумпор-диоксида (SO2), азот-диоксида (NO2), озона (O3), угљен-моноксида (CO) и суспендованих честица (PM10/PM2.5). На станици ће се пратити и метеоролошки подаци а остаће такође и мануелна мерења суспендованих честица како би се и даље анализирала присутност тешких метала у њима.
Пуштање станице у рад допринеће праћењу стања животне средине, односно квалитета ваздуха у непосредној близини индустрије што је веома значајно како би могло адекватно и правовремено да се реагује у случају неког акцедента и повишених концентрација опасних по здравље људи.
HBIS SERBIA постављањем аутоматске мерне станице представља позитиван пример другим компанијама које такође у оквиру своје делатности имају тешку индустрију. На овај начин биће у могућности да превасходно себе контролишу али и транспарентно прикажу квалитет ваздуха околине фабричког комплекса.
Агенција за заштиту животне средине спроводи мерења квалитета ваздуха на 38 места широм земље, а станицом у Радинцу ојачаће државни мониторинг што ће допринети квалитетнијој слици стања квалитета ваздуха у Републици Србији.
Одбор за заштиту животне средине Народне скупштине усвојио Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2020. годину
14.12.2021
13. децембра 2021. године, на седници Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине Републике Србије, разматран је Извештај о стању животне средине у 2020. години који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Седницом је председавао председник Одбора проф. др Љубинко Ракоњац. Поред посланика, чланова Одбора за заштиту животне средине, седници су присуствовали и представници Агенције за заштиту животне средине на челу са директором др Срђаном Лалићем, представница ресорног министарства, помоћник министра Александра Имширагић Ђурић и чланови Зелене столице као представници невладиног сектора.
Извештај је након уводног излагања директора, др Срђана Лалића, детаљно представила помоћница директора др Тамара Перуновић Ћулић, која је говорила о свакој тематској целини животне средине посебно. Извештај даје приказ стања животне средине у наведеном периоду и омогућује увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима.
Чланови Одбора једногласно су усвојили Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2020. годину. Извештај можете погледати ОВДЕ