Пуштање у рад аутоматске мерне станице за квалитет ваздуха у Вршцу
06.03.2020
Директор Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић у понедељак 09.03.2020. године у 13 часова, пустиће у рад аутоматску мерну станицу за квалитет ваздуха у Вршцу (Гаврила Принципа 45). Ова аутоматска станица ће мерити комплетно све загађујуће материје и њеним постављањем ће се омогућити добијање прецизније слике мониторинга квалитета ваздуха на подручју Републике Србије.
Позивамо медије да пропрате овај догађај.
Обука у Регионалној Привредној комори Нишавског, Пиротског и Топличког округа
28.02.2020
У сарадњи са Привредном комором Србије и Регионалном привредном комором Нишавског, Пиротског и Топличког округа у Нишу, 27. фебруара 2020. године, одржана је стручна обука у вези законских обавеза и начина достављања података Националном регистру извора загађивања Агенције за заштиту животне средине. Посебна пажња посвећена је изменама Правилника о обрасцу дневне евиденције и годишњег извештаја о отпаду са упутством за његово попуњавање (Службени гласник РС бр. 7/2020). Овом скупу присуствовало је стотинак представника предузећа - оператера за управљање отпадом из овог округа.
Следећа радионица на исту тему биће одржана у среду, 04.03.2020. године, у Новом Саду у Амфитеатру Спортског и пословног центара Војводина.
Представници амбасаде САД и америчке ЕПА-е у посети Агенцији
30.01.2020
Данас су у посети Агенцији за заштиту животне средине били представници амбасаде САД у Републици Србији и представник ЕПА-е, Агенције за животну средину САД-а. Том приликом су запослени у Агенцији имали прилику да се упознају са радом ЕПА-е у области квалитета ваздуха, у делу мониторинга и контроле, принципима рада, резултатима и самом организацијом ове светски познате и цењене институције.
Истовремено су запослени наше куће могли да презентују своје резултате као и напоре и планове за унапређење мониторинга квалитета ваздуха.
На Врачару активиран аутоматски детектор PM10 и PM2.5
29.01.2020
Дана 28.1.2020. на аутоматској мерној станици за праћење квалитета ваздуха на Врачару (у Чубурском парку) Агенција је успоставила аутоматско детектовање концентрација PM10 и PM2.5, а што је доступно и на сајту Агенције у реалном времену http://www.amskv.sepa.gov.rs/stanicepodaci.php.

Тако се сада, ради бољег увида у стање квалитета ваздуха, поред концентрација сумпор доксида, азотних оксида, приземног озона континуарно прате и подаци о концентрацијама суспендоваих честица. На овај начин, Агенција наставља да шири број праћених полутаната у оквиру државног мониторинга омогућавајући неопходне информације, не само стручној јавности и доносиоцима одлука, него и најширој грађанској популацији.
Усвојен Извештај о стању животне средине у Републици Србији
за 2018. годину
25.12.2019
На седници Одбора за заштиту животне средине Народне скуштине Републике Србије одржаној 25. децембра 2019, представљен је и једногласно усвојен Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину који је поднела Влада а припремила Агенција за заштиту животне средине. Одбору су поред чланова, присуствовали представници Министарства за заштиту животне средине, као и представници Агенције за заштиту животне средине.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић представио је Извештај, али и известио чланове Одбора о помацима и напретку који је остварен.
Нови уређај за мониторинг квалитета ваздуха у Зајечару
23.12.2019
Агенција за заштиту животне средине у оквиру ванредних активности на проширењу мониторинга квалитета ваздуха преко помоћи стручним институцијама је донирала секвенцијални узоркивач суспендованих честица PM10 Заводу за јавно здравље из Зајечара. Уређај ће помоћи овој стручној институцији у добијању акредитације метода узорковања и мерења концентрације овог полутанта у циљу успостављања нових мерних места на адекватним локацијама.
Састанку је присуствовао и заменик председника скупштине општине Књажевац, који се упознао са радом Агенције у области мониторинга квалитета ваздуха и изразио жељу општинских власти да се у њиховом граду у што краћем року успостави мерно место за континуарно праћење суспендованих честица.

Знајући да је за доношење мера за смањење аерозагађења неопходан поуздан податак о вредности полутаната, то је ово најефикаснији начин да се обезбеде релевантне информације у оним локалним самоуправама где до сада није био успостављен адекватан мониторинг.
Агенција ће у наредном периоду наставити са политиком увећања капацитета за мониторинг квалитета ваздуха.
Посета студената Технолошко-металуршког факултета из Београда
05.12.2019
Студенти Технолошко-металуршког факултета из Београда посетили су Агенцију за заштиту животне средине. Стручњаци Агенције презентовали су студентима делатности мониторинга и извештавања у области праћења квалитета ваздуха, изворима и нивоима буке, индустријског и комуналног загађивања. Представљен им је рад Националне лабораторије - лабораторије за ваздух.

Захвалнице о успешној сарадњи Агенцији за заштиту животне средине
26.11.2019
Поводом "Дана рода инжињерије" 06.11.2019. представници Агенције за заштиту животне средине су присуствовали свечаности у касарни "Аеродром" Панчево, где су им припадници 333. инжењеријског батаљона уручили Захвалнице о успешној сарадњи.

Подршка хуманим активностима Удружења "Чепом до осмеха"
25.10.2019
На јучерашњем стручном скупу ЕКОСОП у Новом Саду, који је организовало Удружење "Чепом до осмеха" у сарадњи са Природно-математичким факултетом, представници најрелевантнијих институција и стручњаци дискутовали су на тему улоге социјалног предузетништва у заштити животне средине. Скупу су присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић, представница Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак, заменик покрајинског секретара за привреду и туризам Павле Почуч, као и представници образовних институција, медија и еколошки одговорних компанија.
Панел је отворен од стране председнице Удружења "Чепом до осмеха" Вање Петковић која је поздравила све присутне и осврнула се на почетке и напоран рад овог Удружења. Од октобра 2011. године, када је Удружење основано, успели су да сакупе 300 тона чепова, да окупе преко две хиљаде волонтера и да уруче 39 помагала особама са инвалидитетом.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић обратио се присутнима и истакао да Агенција предано сарађује са Удружењем "Чепом до осмеха", као и да данас, када живимо у друштву и држави која постаје економски уређенија и социјално праведнија увек постоји неко од нас коме морамо да се нађемо и да пружимо подршку, јер се човек осећа испуњено само онда када помаже другима.
Након завршених панел дискусија председница Удружења "Чепом до осмеха" Вања Петковић и директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић уручили су помагала 40. детету.
Агенција за заштиту животне средине охрабрује социјално предузетништво које се бави питањима екологије и наставиће да пружа несебичну подршку оваквим хуманим активностима.
ВЕЛИКА ЕКОЛОШКА АКЦИЈА "ОЧИСТИМО РЕКЕ СРБИЈЕ"
10.10.2019
Јуче је одржан састанак на коме су присуствовали потпредседник Владе Србије Расим Љајић, директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић, главни и одговорни уредник "Блица" Предраг Михаиловић, као и директор компаније "Vip mobile" Дејан Турк. Они су разговарали о значају покретања еколошке акције "Очистимо реке Србије", коју ће заједно спроводити редакција "Блица" и компанија "Vip mobile".
Свесни чињенице да је вода најбитнији ресурс определили су се да заједничким снагама скрену пажњу на овај реалан проблем. Планирано је да се акције спроводе у периоду од октобра до децембра и да се током њих очисти више од 20 река и приобаља широм Србије. Акције чишћења биће организоване у Краљеву, Крушевцу, Нишу, Сомбору, Бачкој Тополи, Чајетини и Панчеву, као и у многим другим местима. Ову иницијативу подржао је и потпредседник Владе Србије Расим Љајић.

Директор Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић, изјавио је за "Блиц" да су овакве акције од изузетног значаја и да су добар пример како консензус између јавног сектора, медија, јавних личности и компанија може допринети едукацији наших најмлађих суграђана који треба да створе праве еколошке навике.
Вода је у 21. веку постала најзначајнији стратешки природни ресурс. Иако заузима ¾ површине наше планете, застрашујућа је чињеница да само 2,5% хидросфере чини слатка вода. С обзиром на то да вода спада у обновљиве ресурсе и да је процес њеног кружења у природи непрекидан, врло је важно сачувати преосталу чисту воду и смањити загађење у процесу њене експлоатације. Према наводима Светске здравствене организације, чак 2 милијарде људи на глобалном нивоу користи загађену воду за пиће, а предвиђања су да ће до 2025. године половина светске популације бити суочена са недостатком чисте воде. Због тога је од велике важности да свако од нас схвати колико је битно очувати здраву животну средину и чисту воду.
У петак, 11. октобра, са почетком у 10:30 биће спроведена прва акција чишћења у Краљеву. Сви који би желели да се прикључе овој акцији могу да се пријаве на мејл cistereke@ringier.rs.
Агенција за заштиту животне средине наставиће и у будућности да подржава овакве акције.