Активности

Годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2020. године
13.09.2021
Годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2020. године садржи приказ анализе резултата мерења која су се спроводила у оквиру државне и локалних мрежа за мониторинг квалитета ваздуха и приказ концентрација алергеног полена. Сагласно постојећој законској регулативи, у Извештају је дата једина званична оцена стања квалитета ваздуха у Републици Србији заснована на резултатима референтног аутоматског мониторинга.
У 2020. години, проценат расположивих валидних сатних вредности преко 90% са свих инсталираних анализатора SO2, NO2, CO, PM10 и O3, први пут је од 2011. године достигао 90%. Остварен је и прилив највећег броја података квалитета ваздуха од стране локалних самоуправа које су испуниле своју законску обавезу. Тиме је омогућено да Извештај садржи до сада најпоузданију слику стања квалитета ваздуха.
Комплетан годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2020. године можете преузети ОВДЕ.
ИНФОРМАЦИЈА
08.08.2021
Дана 8.8.2021. године дошло је до пожара на депонији Винча што је проузроковало раст загађујућих материја на широј територији града Београда.
Дошло је до повећања суспендованих честица на великом делу мерних места па је тако у 11 часова мерна станица Стари Град детектовала концентрацију од 159 µg/m3 да би та концентрација већ наредном часу била 78 µg/m3. Станица у булевару Деспота Стефана детектовала је вредност од 177 µg/m3 да би већ у наредном часу била 51 µg/m3.
У наредним часовима вредности су додатно опале и већина је испод граничне вредности од 50 µg/m3 попут станице Стари Град где већ у 14 часова вредност пала на 27 µg/m3.
Агенција за заштиту животне средине наставља да прати квалитет ваздуха и о томе правовремено информише јавност.
Стање квалитета ваздуха можете пратити у реалном времену на нашем веб сајту као и путем апликације за мобилне телефоне.
Проширење мониторинга суспендованих честица у Београду
02.04.2021
На станици Београд-Зелено брдо, која се налази у саставу државне мреже станица за квалитет ваздуха, а којом управља Агенција, поново су успостављена аутоматска мерења суспендованих честица РМ10 и РМ2.5
Резултати ових мерења биће доступни у реалном времену на сајту Агенције Станице/Сатни подаци и на мобилним уређајима.
Овим проширењем програма мерења Агенција је повећала број мерних места за мерење суспендованих честица у Београду и то на територији ужег дела града, са великом густином насељености, што ће омогућити добру информисаност грађана и што ће обезбедити бољу процену изложености грађана деловању ових загађујућих материја.
Постављен узоркивач PM 10 честица у Вршцу
06.08.2020
У оквиру сарадње са локалном самоуправом у Вршцу и плана комплетирања мониторинга што већег броја полутаната од 1. августа активиран је и узоркивач суспендованох честица PM 10 на локацији аутоматске станице у овом граду. Мерења концентрација ће вршити Градски завод за јавно здравље Панчево акредитованом гравиметријском методом. С обзиром да су суспендоване честице доминантан узрок аерозагађења, Агенција за заштиту животне средине повећава број мерних места PM 10 честица користеци стручну сарадњу са свим надлежним институцијама.
Пуштена у рад аутоматска станица за праћење квалитета ваздуха у Вршцу
09.03.2020
Агенција за заштиту животне средине је данас уз присуство градоначелнице Вршца пустила у рад нову станицу за мониторинг квалитета ваздуха. Ова станица вршиће мониторинг: ПМ честица, сумпор-диоксида, азотних оксида и приземног озона.
Ови параметри представљају најважнији стандард која ЕУ прописује. Веома је важна покривеност града Вршца такође и због прекограничког загађења.
Србија ће наставити улагања у системска решења за превенцију аеро загађења. Мониторинг, свакако представља основ овог процеса.
Поново успостављен аутоматски мониторинг квалитета ваздуха у Параћину
02.03.2020
Агенција за заштиту животне средине ставила је у Параћину поново у функцију аутоматску станицу за мерење квалитета ваздуха која ће континуално пратити концентрације SO2, NO2 и CO.
Након уништења опреме у поплавама 2014. године и завршетка изградње заштитног бедема стекли су се услови за њено поновно активирање. Ово ће омогућити добијање прецизније слике квалитета ваздуха ради спровођења мера за смањење аерозагађења.
Поново успостављено мерење квалитета ваздуха у Радинцу
09.01.2020
У Радинцу, поред Смедерева, Агенција за заштиту животне средине је 8. јануара поново успоставила мерења квалитета ваздуха.
У непосредној околини погона железаре (HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. Beograd), вршиће се мерења концентрација суспендованих честица PM10 заједно са одређивањем тешких метала у њима.
Ово је трећа станица на територији града Смедерева на којој Агенција прати ниво суспендованих честица.
Учешће стручњака Агенције на Саветовању "Заштита ваздуха 2019"
14.10.2019
Традиционално национално саветовање на тему квалитета ваздуха одржано је у Нишу, 9 - 10. октобра. Стручњаци Агенције су презентовали два стручна рада: "Стање квалитета ваздуха у Републици Србији", аутора Јасмине Кнежевић и сарадника и "Мониторинг и анализа суспендованих честица (РМ10 и РМ2.5) на локацији Београд (Србија) и Испра (Италија) током зимског периода", аутора Наташе Црнковић и сарадника.

Активно учествујући у раду Саветовања представници Агенције су наставили праксу информисања стручне и широке јавности о стању и тенденцијама у области квалитета ваздуха у Републици Србији.
Презентацију можете преузети ОВДЕ.
Рад можете преузети ОВДЕ.
Светски дан заштите озонског омотача
16.09.2019
Тема Светског дана заштите озонског омотача 2019. године је "32 године и обнављање", а посвећена је три деценије дугој међународној сарадњи ради заштите озонског омотача у складу са Монтреалским протоколом. Протокол из Монтреала довео је до укидања 99% хемикалија које се користе у фрижидерима, клима уређајима и многим другим производима, а оштећују озонски омотач.
У 2018. години завршена је најновија научна процена оштећења озонског омотача. Резултат показује да су се делови озонског омотача обнављали брзином од 1-3% по деценији од 2000. године. Процена је да ће се озонски омотач на северној хемисфери и средњој ширини потпуно опоравити до 2030-их.
1. јануара 2019. године ступио је на снагу Кигали амандман Монтреалског протокола, којим се може избећи пораст глобалне температуре за 0,4°С до краја века, водећи рачуна о заштити озонског омотача.
Информација о "високим" вредностима PM 10 на АМСКВ Мостар
11.07.2019
Дана 7.7.2019. на аутоматској станици за праћење квалитета ваздуха је у касним поподневним сатима дошло до прекида у напајању електричном енергијом до 11 сати 8.7.2019., а по доласку струје дошло је до проблема у функционисању анализатора. Аутоматски детектор суспендованих честица PM 10 је показао нестабилност у раду -"детектовао" је нетачне, а енормно високе вредности. Исти је искључен из преноса и преузет на дефектажу и сервисирање.
Одговорно потврђујемо да тада приказани-невалидирани подаци нису резултат загађења, односно лошег квалитета ваздуха већ последица неисправног уређаја.

Посебно наглашавамо да је Агенција за заштиту животне средине једини поуздан извор информација о квалитету ваздуха на основу резултата мерења из мреже од 33 аутоматске станице за које је одговорна. Све апликације које су доступне грађанима имају исти принцип рада: аутоматски преузимају резултате мониторинга тих истих станица, али без могућности контроле и валидирања података. На тај начин се нехотично пласирају информације које су резултат аутоматске калкулације са погрешним подацима и на тај начин постају дезинформације.