Активности

Достављање извештаја о извршеним мерењима емитованих загађујућих материја у ваздух и воде
26.02.2024
Правна лица или предузетници извештаје о извршеним мерењима емитованих загађујућих материја у ваздух и воде достављају Агенцији у електронском облику (.pdf формат фајла) на одговарајућу адресу електронске поште.
За извештаје о извршеним мерењима:
- merenja.vode@sepa.gov.rs
- merenja.vazduh@sepa.gov.rs
Правно лице или предузетник који у години за коју се подаци достављају, у својим постројењима није имало активности у току којих долази до емисија загађујућих материја у ваздух, воде или тло, нити је било генерисања било које врсте отпада, доставља Агенцији изјаву о неактивности до 31. марта текуће године за претходну годину.
За изјаве, ако у току године за коју се извештава није било активности у постројењу:
- prtr.izjave@sepa.gov.rs
Извештавање о емисијама у ваздух
28.08.2021
На седници Владе Републике Србије одржаној у четвртак 26. августа 2021. године усвојена је
УРЕДБА О ИЗМЕНИ И ДОПУНИ УРЕДБЕ О ГРАНИЧНИМ ВРЕДНОСТИМА ЕМИСИЈА ЗАГАЂУЈУЋИХ МАТЕРИЈА У ВАЗДУХ ИЗ СТАЦИОНАРНИХ ИЗВОРА ЗАГАЂИВАЊА, ОСИМ ПОСТРОЈЕЊА ЗА САГОРЕВАЊЕ
(објављена у Службеном гласнику РС, 83/2021) која заједно са
УРЕДБОМ О ГРАНИЧНИМ ВРЕДНОСТИМА ЕМИСИЈА ЗАГАЂУЈУЋИХ МАТЕРИЈА У ВАЗДУХ ИЗ ПОСТРОЈЕЊА ЗА САГОРЕВАЊЕ
(објављеном у Службеном гласнику РС, 67/2021) чини комплетан законски оквир за извештавање о емисијама загађујућих материја у ваздух.
Усвајањем Уредби су створени услови за потпуну имплементацију пројекта Зелена дигитализација Националног регистра извора загађивања, пре свега, кроз потпуно нови начин достављања извештаја. Концепт који је развијен у оквиру овог пројекта, по угледу на концепт који се користи у сектору банкарства је додатно унапређен и прилагођен потребама Агенције, тако да представља јединствен пример информационог система у државним органима Републике Србије заснованог искључиво на електронском документу.
Годишњи извештај правна лица и предузетници достављају Агенцији као електронски документ, уносом података у информациони систем Националног регистра извора загађивања, у складу са прописима којима се уређује електронски документ, електронска идентификација и услуге од поверења у електронском пословању.
Поред тога, јасно је дефинисан и начин извештавања од стране правних лица и предузетника који у години за коју се подаци достављају, у својим постројењима није имало активности у току којих долази до емисија загађујућих материја у ваздух. Они су дужни да доставе Агенцији изјаву о неактивности која се односи на извештајну годину. Изјава, потписана квалификованим електронским потписом законског заступника или лица овлашћеног од стране законског заступника, се доставља у електронском облику (pdf формат фајла) на одговарајућу адресу електронске поште објављену на интернет порталу Агенције.
Извештаји о токовима производа и врстама отпада за 2020.годину
19.07.2021
Агенција за заштиту животне средине је припремила нове извештаје о управљању амбалажом и амбалажним отпадом, пластичним кесама и производима који након употребе постају посебни токови отпада. Ови извештаји дају најновији пресек података о токовима производа и врстама отпада. Извештаје можете преузети на следећим линковима:
Извештај о управљању амбалажом и амбалажним отпадом у РС за 2020. годину
Извештај о посебним токовима отпада у Републици Србији за 2020. годину
Пластичне кесе у Републици Србији за 2020. годину
ФАРМЕ - Прорачун за одређивање количина емитованих загађујућих материја у ваздух
08.01.2020
За потребе извештавања према Националном регистру извора загађивања, Агенција за заштиту животне средине је припремила ажурирану Методологију за прорачун емисија загађујућих материја у ваздух за фарме свиња, кока носиља и бројлера. Примењиваће се нови емисиони фактори који су у складу са најновијом EMEP Методологијом.
На следећем линку се могу преузети и помоћни excel фајлови за једноставније прорачунавање емисија:
5.1 Бројлери
5.2 Коке носиље
5.3 Свиње и крмаче
Нови извештај о управљању отпадом у Републици Србији
за период 2011. - 2018. година
06.09.2019
Агенција за заштиту животне средине је на основу достављених података припремила извештај о управљању отпадом за период 2011. - 2018. година. У извештају су припремљени подаци за 2018. и ажурирани подаци за претходне године где је било измена од стране оператера.
Оно што је значајно је да је повећан број предузећа која достављају податке за преко 1100, као и број самих извештаја за преко 2500. Поред тога, у току 2018. године је пријављено близу 61 хиљада кретања опасног отпада.
У наредном периоду, Агенција ће интензивно радити на усклађивању извештавања у складу са захтевима новог законодавства ЕУ у области управљања отпадом и циркуларне економије, нарочито у области комуналног отпада, електричног и електронског отпада, батерија и акумулатора. Посебно је важно издвојити извештавање од стране оператера поновног искоришћења отпада и извозника отпада.
Извештај се може преузети ОВДЕ.
Покренуте кривичне и прекршајне пријаве против предузећа која нису доставила податке
31.07.2019
Агенција за заштиту животне средине је, у оквиру својих надлежности, покренула кривичне и прекршајне пријаве против предузећа која нису доставила податке о производима који након употребе постају посебни токови отпада или су доставила нетачне податке у Национални регистар извора загађивања, у складу са законима који уређују област заштите животне средине.
За 2018. годину покренута је 1961 прекршајна пријава против предузећа која нису доставила податке о производима стављеним на тржиште Републике Србије и 357 кривичних пријава за 2016, 2017. и 2018. за предузећа која су доставила нетачне податке уносом података у информациони систем.
На основу података којима располаже Агенција за заштиту животне средине, добијених од Управе царина, процењена накнада за нетачно унете податке износи око 4,8 милијарди динара.
Маја 2019. године сва предузећа која нису испунила своју обавезу достављања годишњег извештаја су добила обавештење о неиспуњењу својих обавеза. Обавештења су послата на адресу 4797 предузећа. На основу овог обавештења већи број предузећа је испунило своју обавезу.
Одржано предавање на тему
Извештавање о отпаду кроз информациони систем
04.06.2019
У просторијама касарне "Аеродром" Панчево представници Агенције за заштиту животне средине Љиљана Ђорђевић и Јован Лечић су одржали предавање на тему Извештавање о отпаду кроз информациони систем, у циљу едукације припадника 333. Инжињеријског батаљона у вези са управљањем отпадом.

На овај начин је остварена сарадња са Агенцијом, а припадницима војске је едукација значајна због што квалитетнијег спровођења одредби Закона о управљању отпадом.
Одржана радионица ENVAP III пројекта
10.04.2019
У просторијама Агенције за заштиту животне средине је 10. априла одржана радионица у оквиру пројекта ENVAP III на којој су представљене основе Директиве о индустријским емисијама 2010/75/EU и усаглашавања система извештавања са њом.
Учесници радионице су, поред представника са Пројекта, били представници Шведске Агенције за заштиту животне средине, Министарства заштите животне средине и Агенције.
Након одржаних презентација, размена искустава корак смо ближе остварењу циља пројекта Envap 3 - Припрема за преговоре о приступању Републике Србије EU.
Светски дан рециклаже
18.03.2019
Сваке године земља "даје" милијарде тона природних ресурса који се претвори у потрошни материјал. У неком тренутку више ништа неће остати. Зато морамо, као планета размишљати о томе шта бацамо, не гледајући на то као на отпад него као на прилику.
Светски дан рециклаже је покренут да би се још боље препознала важност рециклаже и њене улоге у очувању примарних ресурса природе у циљу очувања наше планете.
Неопходно је да се и у Републици Србији управљање отпадом нормативно и у пракси у што краћем временском периоду доведе на ниво стандарда развијених земаља Европске уније и у том циљу је неопходно ојачати капацитете рециклажне индустрије.
Обука у Регионалној Привредној комори Западнобачког управног округа
14.03.2019
13. марта 2019. године у Сомбору је одржана још једна у низу стручних обука које су планиране у овом периоду у вези законских обавеза и начина достављања података Националном регистру извора загађивања Агенције за заштиту животне средине.
Обука је реализована у сарадњи са Регионалном Привредном комором Западнобачког управног округа. Обуци је присуствовало тридесетак представника предузећа из овог округа.
Након званичног дела, у непосредном разговору са представницима предузећа отклоњене су све недоумице везане за актуелно извештавање ка Националном регистру извора загађивања.