Активности

Постављена нова клопка за полен у Апатину
25.02.2020
У Апатину је, у сарадњи са Заводом за јавно здравље Сомбор, 24.2.2020. године постављена клопка за полен. Ово је двадесет седмо мерно место у Државној мрежи за мониторинг алергеног полена у ваздуху. Резултати мерења са ове станице биће доступни на сајту Агенције одакле ће их преузимати Општина Апатин.
Објављен рад запослених у Агенцији
25.02.2020
Запослени у Гупи за мониторинг и стање алергеног полена у Агенцији за заштиту животне средине учествовали су у изради стручног рада који је објављен у часописи Медицина. Рад Allergenic tree pollen and tree pollen allergy in Serbia се може преузети са www.mdpi.com/journal/medicina.
Посета ученика средње медицинске школе
25.02.2020
Ђаци средње медицинске школе са Звездаре, учесници такмичења на Регионалном сајму ученичких компанија, у организацији Достигнућа младих Србија, посетили су Агенцију за заштиту животне средине.
Ученицима је презентована методологија прикупљања и детектовања алергеног полена у ваздуху са посебним освртом на алергена дејства и особине полена амброзије. Овим је Агенција подржала пројекат ученика медицинске школе о изради мобилне апликације за праћење полена амброзије, са којим учествују на поменутом такмичењу.
Објављен месечни часопис "Ја и моје алергије"
08.05.2019
Група за полен је у априлском броју месечног часописа "Водич за здравији живот" са основном темом "Ја и моје алергије" дала стручни допринос у појашњењу и значају мониторинга алергеног полена који обавља Агенција за заштиту животне средине.
Између осталог у тексту се наводи: "У Агенцији за заштиту животне средине у оквиру Одељења за контролу квалитета ваздуха ради Група за мониторинг и стање алергеног полена… екипа стручњака, очитава вредности, обрађује их и на крају објављује вредности концентрација поленових зрна у ваздуху."
Наиме, особе осетљиве на одређене полене се на овај начин правовремено информишу ради адекватне припреме у смислу примене одговарајућих терапија као и усклађивања свог кретања, а све у циљу побољшају квалитета живота.
Прикључивање података о алергеном полену у ваздуху Open data систему
15.03.2019
У просторијама Агенције за заштиту животне средине 14.3.2019. године, одржан је информативно едукативни скуп на тему Прикључивање података о алергеном полену у ваздуху Open data систему, у складу са Стратегијом развоја електронске управе у Републици Србији.
У складу са наведеним , Агенција планира да у 2019. години на свом порталу отворених података постави и податке о концентрацији алергеног полена из Националне мреже. У том циљу је јуче одржана обука уноса података којој су присуствовали представници који обављају мониторинг алергеног полена у својим локалним самоуправама.
Успостављен мониторинг полена у Ваљеву
07.03.2019
Агенција за заштиту животне средине је 6.2.2019. године у оквиру проширења успешне сарадње са Градом Ваљевом, поставила и активирала уређај за праћење алергеног полена у ваздуху. На тај начин ће се пратити концентрације 24 алерегене врсте полена у ваздуху током сезоне полинације (од фебруара до новембра).
Постављањем наведеног уређаја у Ваљеву успостављено је 26. мерно место у државној мрежи за праћење концентрација полена у Републици Србији. Градска управа Ваљева ће преузимати податке са сајта Агенције, а у сврху обавештавања јавности.
Појава алергеног полена по календару полинације
24.05.2016
Агенција за заштиту животне средине наставља праћење 24 алергене врсте полена на 20 мерних места распоређених на територији Републике Србије.
Информације о врсти и концентрацији присутног алергеног полена могу се видети за претходну недељу као и прогноза за текућу, које се ажурирају на основу најављених временских прилика као и значајног дугогодишњег искуства у праћењу полена као природног загађивача.
Као свеобухватни приказ кретања свих алергених полена за једну годину израђује се календар полинације који за сваку врсту појединачно приказује интервал појављивања. Тренутно је актуелан полен трава који има велики алергени потенцијал и у наредном периоду ће многе алергичне особе осетити тегобе. Почетком следећег месеца очекује се и појава алергеног полена коровских биљака па у унакрсним реакцијама са поленом трава могу изазвати и додатне сметње.
При крају је емитовање полена дрвећа који је ове године у читавој мрежи на територији Републике Србије имао веома велике вредности. Блага зима и почетак пролећа са веома топлим данима узроковали су бурно отпуштање полена у овом периоду, па су многи суграђани тражили како наше информације тако и савете лекара.
Сокобања укључена у мрежу за детекцију алергеног полена
18.08.2015

Агенција за заштиту животне средине је 14.8.2015. године у сарадњи са Општином Сокобања и ГЗЈЗ "Тимок" из Зајечара успоставила ново мерно место за праћење алергеног полена.
Клопка, уређај за узорковање алергеног полена у ваздуху, је постављена на платоу зграде Специјалне болнице за плућне болести у Сокобањи.
Уз наведену сарадњу Сокобања је постала 19. мерно место у Републици Србији за праћење врсте и концентрације алергеног полена, а друга, поред Златибора, туристичка дестинација где ће се пратити присуство алергеног полена у ваздуху. Тиме се излази у сусрет све већем броју захтева грађана за овом врстом информација.
Регионална сарадња у активностима праћења алергеног полена
06.03.2015
Агенција за заштиту животне средине Црне Горе уводи мониторинг алергеног полена као нову активност. Тим поводом је 3. марта 2015. године организовала стручну трибину под називом ”Сезонска концентрација полена суспендованог у ваздуху”. Значај нове активности се огледа у чињеници да ће се у будућности концентрације алергеног полена уврстити у националну листу индикатора.
Настављајући сарадњу и подршку ширења мониторинга алергеног полена у региону на трибини је значајно учешће имала Мирјана Митровић - Јосиповић, представник Агенције за заштиту животне средине са презентацијом ”Праћење алергеног полена у Државној мрежи за мониторинг квалитета ваздуха у Републици Србији”.
Монографија групе аутора о амброзији
01.01.2005
Први пут у Србији и ширем региону написана је монографија о амброзији. Од 24 биљне врсте које се на нашем подручју детектују и мере као алергене, амброзија има највиша алергена својства.