Активности

Резултати спровођења Зелене агенде за Западни Балкан у области заштите земљишта
03.02.2023
Интегрисати заштиту земљишта у друге области политике и успоставити регионално партнерство за земљиште како би се побољшала размена знања и утврдили примери најбоље праксе за заштиту земљишта од загађења и деградације представља циљ Зелене агенде за Западни Балкан. Резултати рада на спровођењу овог циља у периоду 2021-2022. године представљени су у извештајима које је објавила Регионална стална радна група за рурални развој у југоисточној Европи (Regional Rural Development Standing Working Group in SEE -SWG) задужена за спровођење овог циља на регионалном нивоу. Извештаји дају приказ стања управљања земљиштем на Западном Балкану, као и недостатке и препоруке за достизање одрживог коришћења земљишта. Представник Агенције за заштиту животне средине др Драгана Видојевић активно учествује, у својству регионалног експерта-координатора, у реализацији активности на спровођењу постављеног циља.
Регионално партнерство за земљиште има за циљ да мобилише, укључи и уједини све заинтересоване стране и институције у региону, да идентификује и обнови деградирано земљиште ради побољшања продуктивности и пружања услуга екосистема. Циљ успостављања партнерства је и унапређење националних/регионалних техничких капацитета, посебно у области праћења стања земљишта и проналажења одговора институција на потребе примене пракси одрживог управљања земљиштем.
Партнерство за земљиште Западног Балкана део је европске и глобалне иницијативе партнерства за заштиту овог угроженог ресурса.
Извештаје можете преузети овде:
Обележавање Светског дана земљишта 2022. године
05.12.2022
Агенција за заштиту животне средине је обележила Светски дан земљишта учешћем на регионалном скупу у организацији регионалне канцеларије Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) за Европу и Централну Азију, одржаном 5.12. у Београду.
Светски дан земљишта се обележава сваке године са циљем подизања пажње на важност здравог земљишта и промовисање одрживог управљања земљишним ресурсима. Овогодишњи Светски дан земљишта обележава се под слоганом "ЗЕМЉИШТЕ, ГДЕ ХРАНА НАСТАЈЕ“.
Један од главних процеса деградације земљишта је губитак хранљивих материја у земљишту. Он је препознат као један од најкритичнијих проблема на глобалном нивоу за сигурност хране и одрживост пољопривредне производње широм света.
Подаци нам показују да је трећина земљишта на свету већ деградирана различитим процесима деградације, док је већ скоро половина земљишта које се користи у пољопривреди умерено или озбиљно погођено овом претњом. Ако знамо да 95% хране долази, или је непосредно везана за земљиште, онда морамо да предузмемо хитне акције да заштитимо овај, практично, необновњив природни ресурс. О важности заштите земљишта сведочи и чињеница да ће пољопривредна производња морати да се повец́а за 60% да би задовољила глобалну потражњу за храном 2050. године. Одрживим управљањем земљиштем могло би се произвести и до 58% више хране. Подаци показују да чак половина нашег куц́ног отпада би могла да се компостира и да се користи у циљу побољшања квалитета нашег земљишта.
Неопходно је подићи свест о ризику од загађења земљишта, јер се људске активности сматрају његовим главним изворима. С обзиром на важну улогу коју земљиште има за очување здравља људи и очување животне средине, стављање његове заштите на политичку сцену је основно како би се гарантовала доступност овог ресурса у будућности.
Агенција за заштиту животне средине уз подршку FAO организације обележава светски дан земљишта са циљем да скренемо пажњу на значај земљишта, на одрживо управљање земљишним ресурсима и на значај сарадње сектора пољопривреде и заштите животне средине у циљу постизања постављених циљева како на глобалном, регионалном, тако и на националном нивоу.
У духу овог партнерства и јачања сарадње Агенција је представила најновије информације и податке о стању земљишта, планове и будуће иницијативе на тему заштите земљишта. Агенција ради интензивно на спровођењу циљева Зелене агенде у овој области који се односе на успостављање регионалног партнерства за земљиште, што ће допринети нашој земљи на побољшању доступности података, информација, унапређењу методологија и спровођењу пракси одрживог коришћења земљишта.
Обука у оквиру FAO пројекта "Јачање националних капацитета за процену ризика од дифузног загађења пољопривредног земљишта"
07.11.2022
У периоду 31.10-1.11.2022. године, у Бајиној Башти, одржане су обуке у оквиру пројекта "Јачање националних капацитета за процену ризика од дифузног загађења пољопривредног земљишта" који спроводи Организација уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) у сарадњи са Министарством заштите животне средине, Агенцијом за заштиту животне средине.
Главни циљ пројекта је повећање националних капацитета за управљање дифузним загађењем земљишта у Републици Србији у циљу заштите животне средине и промовисања одрживе пољопривредне производње.
Обука за пољопривредне произвођаче је организована са циљем да се унапреде њихова знања у области одрживог управљања земљиштем како би се смањио ризик од дифузног загађења земљишта услед примене неадекватних пољопривредних пракси. Обука за пољопривредне саветодавне и друге стручне службе организована је у циљу промовисања значаја здравља земљишта и важности процене дифузног загађења пољопривредног земљишта, као и повећања знања о утврђеним стандардима за употребу пестицида и ђубрива.
Учешће Агенције на Конгресу српског друштва за проучавање земљишта
04.10.2021
У периоду од 21-24.09.2021. године одржан је 15. национални и 3. међународни Конгрес српског друштва за проучавање земљишта у суорганизацији са Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду под називом "Soils for future under global challenges" на коме је Агенција за заштиту животне средине представила рад на тему "Enhancing management of contaminated sites using environmental monitoring data and preliminary risk assessment methodology in Serbia".
Конгрес је организован са циљем да окупи научнике из различитих земаља како би представили своја научна достигнућа везана за проучавање и заштиту земљишта и скренули пажњу на одрживу употребу ресурса земљишта у тренутним условима и под будућим изазовима. Земљиште се деградира због лошег управљања, прекомерне експлоатације, климатских промена и загађења. Од виталног значаја је очување плодности земљишта, заштита земљишта од деградације и повећење продуктивности уз одрживо коришћење.
Презентацију са Конгреса можете преузети овде.
Извештај о стању земљишта у Републици Србији за 2018. и 2019. годину
16.06.2021
Агенција за заштиту животне средине је припремила Извештај о стању земљишта у Републици Србији за 2018. и 2019. годину. Извештај садржи релевантне податке и информације утемељене на званичним подацима државних институција, научних и стручних организација и других учесника надлежних за праћење стања и заштиту земљишта. Он пружа информације о стању земљишта, променама начина коришћења земљишта и факторима деградације земљишта на подручју Републике Србије, што је од посебног значаја за праћење националних циљева у овој области, као циљева усвојених од стране међународне заједнице. Извештај о стању земљишта је намењен креаторима политика, стручним и научним радницима, али и ширем кругу заинтересоване јавности.
Извештај можете преузети ОВДЕ
Публикација "Унапређење управљања контаминираним локалитетима у Србији"
03.09.2020
Публикација "Унапређење управљања контаминираним локалитетима у Србији" је резултат пројекта "Јачање националних капацитета и интерсекторских синергија у области безбедног управљања контаминираним локалитетима и опасним хемикалијама у циљу превенције штетног утицаја на здравље људи и животну средину у Републици Србији" (“Strengthening Serbian national capacities and inter-sectorial synergies for safe management of contaminated sites and related hazardous substances to prevent negative impact on human health and the environment”) који су заједнички спровели Министарство здравља и Министарство заштите животне средине уз учешће Агенције за заштиту животне средине у 2018. и 2019. години и уз финансијску и техничку помоћ UNEP-а и WHO. У публикацији је приказан постојећи законски и институционални оквир, анализа недостатака и изазова у управљању контаминираним локалитетима, процена изложености индустријском загађењу на здравље становништва у Бору, као и препоруке за успостављање мултисекторских капацитета за управљање контаминираним локалитетима и јавноздравствене мере у циљу заштите здравља изложеног становништва. У прилогу је дат извод из публикације са кључним исходима пројекта.
Дани земљишта
18.12.2019
Децембар је месец у коме низом активности подижемо свест о угрожености и рањивости земљишта и потреби за његовим одрживим коришћењем и заштитом.

• Агенција за заштиту животне средине је почетком децембра месеца у Утрихту, Холандија учествовала на радном састанку посебне радне групе Европске Агенције за животну средину која се бави загађењем земљишта и која има задатак да саветује Националне Референтне Центре за земљиште и ЕЕА о процедурама и методологији за припрему података за индикатор "Напредак у управљању контаминираним локацијама". Радна група такође проширује и преноси знања о активностима које загађују земљиште, загађујућим материјама, процедурама процене ризика, граничним вредностима.
• Светски дан земљишта обележен је 5. децембра на националном научном скупу "Еколошки значај органске материје у земљишту" у Матици српској у Новом Саду. Представник Агенције за заштиту животне средине одржао је предавање на тему "Зависност садржаја органског угљеника у земљишту од начина коришћења земљишта и типа земљишта" и упозорио на чињеницу да је садржај органске материје у земљиштима Србије низак и у даљем тренду опадања спрам природног потенцијала наших земљишта. Декларацију о земљишту у којој прихватамо да своје професионалне и друштвене активности усмеравамо ка одрживом коришћењу земљишта можете погледати овде.
• Дани земљишта обележени су и у Институту за земљиште у Београду, 17. децембра. На скупу на коме су присуствовали релевантни представници науке, просвете, државне управе и привреде наглашена је потреба за успостављањем партнерства у области проучавања и заштите земљишта у циљу добијања бољих услова, више пројеката и средстава, који ће омогућити и боље резултате у овој области.
Објављене публикације о земљишту
30.01.2019
У циљу подизања свести за одрживо управљање земљиштем и промовисања националног партнерства за земљиште, Агенција за заштиту животне средине је заједно са Програмом Уједињених нација за животну средину (UN Environment) и регионалном невладином мрежом FEA - иницијативе за шумарство и животну средину учествовала у припреми и објављивању публикација:

"Ка деконтаминацији земљишта у Републици Србији",
"Towards soil decontamination in the Republic of Serbia",
брошура "Одрживо управљање земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији" и
"Водич за одрживо управљање земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији".
У оквиру објављених публикација представљени су резултати UN Environment/GEF пројекта "Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта", у оквиру кога су промовисани основни циљеви партнерства за одрживо коришћење земљишта на којима Агенција ради:
  • Подиже свест о вредностима земљишта као ресурса које обезбеђује кључне услуге у екосистему.
  • Промовише одрживо управљање земљишним ресурсима и унапреди политику заштите земљишта, као и одрживу продуктивност.
  • Подстиче инвестиције, техничку сарадњу, политике, образовање и подигне свест у области заштите земљишта.
  • Промовише циљна истраживања и развој фокусиран на идентификованим недостацима, приоритетима и обједињавању економске/продуктивне и социјалне димензије и животне средине у области земљишта.
  • Побољшава квалитет и доступност података и информација о земљишту: прикупљање, анализе, валидација, извештавање, мониторинг, интеграција са другим дисциплинама.
  • Хармонизује упутства и методе, мерења и индикаторе за заштиту земљишта и његово одрживо управљање.
Обележавање Светског дана земљишта
и представљање Извештаја о стању земљишта у Републици Србији
18.12.2018
Агенција за заштиту животне средине, уз подршку Програма Уједињених нација за животну средину (UN Environment) и регионалне невладине мреже FEA - иницијативе за шумарство и животну средину је обележила Светски дан земљишта скупом под називом "Развијајмо национално партнерство за земљиште" који је одржан 17. децембра у Београду. Учесницима скупа обратили су се Филип Радовић - директор Агенције за заштиту животне средине, Радмила Аранђеловић - представник Програма УН за животну средину и Александар Ментов - национални програм координатор организације Уједињених нација за храну и пољопривреду - FAO. На скупу су представљени постигнути резултати у области истраживања, заштите и превенције деградације земљишта, а пре свега нови Извештај о стању земљишта за 2016-2017. годину, а затим Водич и пратећа брошура за одрживо управљање земљиштем намењен локалним самоуправама, Публикација о стању контаминираних локација у Републици Србији, као и интернет презентација посвећена овој теми.
У духу партнерства и јачања сарадње између различитих актера, пружили смо прилику да се представе и активности и иницијативе које предузимају наши партнери и друге заинтересоване стране на тему заштите земљишта.
Извештај о стању земљишта можете преузети овде .
Управљање контаминираним локацијама
17.12.2018
У периоду 12-14. децембра, у оквиру сарадње Технолошко-металуршког факултета у Београду и Агенције за заштиту животне средине, у оквиру GEF - UNIDO пројекта "Environmentally sound management and final disposal of PCBs in Serbia" одржана је обука на тему "Одрживо управљање POPs/PCBs контаминираним локацијама". Циљ обуке је подизање капацитета Републике Србије у управљању контаминираним локацијама.
Обуку је спровела холандска компанија Tauw, која има дугогодишње искуство у овој области. Учесници обуке, представници државних институција, института и приватних компанија које се баве испитивањем земљишта, стекли су знања које се односе на процес узорковања и испитивања загађених локација, процене ризика и планирање и спровођење пројеката ремедијације.