EEA/Eionet

Стратегија Европске агенције за животну средину (ЕЕА) - Европске мреже за информације и посматрање животне средине 2021 - 2030
Стратегија Европске агенције за животну средину (ЕЕА) - Европске мреже за информације и посматрање животне средине 2021 - 2030 је усвојена у децембру 2020. године од стране Савета директора Европских агенција за животну средину. Овај документ представља визију и стратешке циљеве који ће обликовати рад Европске агенције за животну средину и Европске мреже за информације и посматрање животне средине у наредном периоду. Стратешки циљеви који су представљени у оквиру ове стратегије су:
  • Подршка спровођењу и транзицијама ка одрживости
  • Обезбеђивање правовремених улазних података за решења за изазове одрживости
  • Изградња јачих мрежа и партнерстава
  • Максимално искоришћавање потенцијала података, технологије и дигитализације
  • Стварање ресурса за наше заједничке амбиције
Кроз представљену стратегију пружиће се смернице ка ефикасном знању из пет области рада:
  • Биодиверзитет и екосистеми
  • Ублажавање и прилагођавање на климатске промене
  • Здравље људи и животна средина
  • Циркуларна економија и коришћење ресурса
  • Трендови одрживости, изгледи и одговори
Ова стратегија има за циљ да на основу процене података и информација, пружи релевантне и правовремене увиде који се односе на напредак ка циљевима одрживости животне средине и климе и жељеним друштвеним транзицијама, као и да се осигура континуирано праћење потпуне примене релевантних политика животне средине и климе.
Агенција за заштиту животне средине као фокална тачка Републике Србије за сарадњу са Европском агенцијом за животну средину (ЕЕА) и Европском мрежом за информације и посматрање (Еионет) од 2004. године, у својству земље сараднице, активно учествује у извештавању и другим активностима ЕЕА.
Стратегију Европске агенције за животну средину (ЕЕА) - Европске мреже за информације и посматрање животне средине 2021-2030 можете преузети ОВДЕ
Прелиминарни извештај ЕЕА о приоритетним токовима података за 2019. годину
Европска агенција за животну средину (ЕЕА) је креирала прелиминарну верзију извештаја о кључним токовима података у оквиру Европске мреже за информисање и осматрање (Eionet) за 2019. годину. Овим извештајем даје се оцена нивоа достављања података о стању животне средине за све земље чланице, односно земље сараднице ЕЕА. У извештај је ушла оцена достављања података за пет токова података и то о квалитету ваздуха, заштићеним подручјима, емисијама у ваздух као и регистру загађујућих материја. Ове године Република Србија дели 1. место од 38 земаља, са скором од 100%.
Агенција за заштиту животне средине као главни координатор у прикупљању и достављању података о стању животне средине се овим путем захваљује свим организацијама и институцијама које су помогле у остваривању овако доброг резултата.