Активности

6. Национални извештај Конвенције о биолошкој разноврсности
14.06.2021
Република Србија објавила је 6. Национални извештај Конвенције о биолошкој разноврсности на енглеском језику. Агенција за заштиту животне средине припремила је Извештај у сарадњи са многобројним институцијама и организацијама. Саставни део Извештаја је website са индикаторима, студијама случаја, елаборатима који су коришћени у припреми Извештаја:
bioindicators.sepa.gov.rs
6. Национални извештај Конвенције о биолошкој разноврсности припремљен је према циљевима дефинисаним Стратешким планом Конвенције за период 2011-2020 и укључује 20 циљева разрађених у пет стратешких области. Извештај даје свеобухватни приказ стања, притисака и напретка у области заштите биодиверзитета и коришћења природних ресурса. Истовремено, оваквим начином извештавања омогућава се и регионално и глобално сагледавање остварености циљева. Интегрални текст Извештаја може се преузети овде:
chm.cbd.int/database
"Уједините се да бисте заштитили пчеле!"
21.05.2020
Трећи пут, 20. маја 2020. године, пчелари у целом свету ће прославити Светски дан пчела. Генерална скупштина УН прогласила је овај дан за Светски дан пчела 20. децембра 2017. године. Главни циљ овог дана је подизање међународне свести о важности пчела и других опрашивача за безбедност хране човечанства, глобално уклањање глади и бриге за животну средину и биодиверзитет. Због епидемије COVID-19, Међународни дан пчела, који се слави под мотом "Уједините се да бисте заштитили пчеле!" (Bee Engaged) обележава се ове године радно. Као организатор овог догађаја, FAO жели скренути пажњу на значај доприноса земаља, организација, истраживачких и образовних институција, цивилног друштва, приватног сектора, пољопривредника, пчелара и јавности у очувању пчела и других опрашивача (link).
Поводом Светског дана пчела, FAO (организација Уједињених нација за пољопривреду) је издао књигу о идентификацији и контроли болести пчела, која је бесплатно доступна свим заинтересованима, наравно на енглеском језику. Књигу можете преузети овде.
Међународни дан биолошке разноврсности
20.05.2020
  • Међународном дану биолошке разноврсности претходи недеља дневних тема и догађаја link
  • Круцијална је улога природе у сузбијању климатских промена, обезбеђивању сугурности исхране и здравља човечанства link
Овогодишњи слоган Међународног дана биолошке разноврсности "Природа нуди решења“, наглашава важност заједничког рада на свим нивоима како бисмо изградили будући живот на Земљи у складу са природом. Тако је ова 2020. је година размишљања, изазова и решења. Сви ми имамо прилику да размислимо о томе како можемо "зградити боље“ да бисмо повећали отпорност појединца, народа и заједница током опоравка од ове пандемије.
Док глобална заједница преиспитује, у светлу пандемије COVID-19, њен однос са природом, једно је сигурно: упркос нашем технолошком напретку, људи у потпуности зависе од здравих и виталних екосистема за нашу добробит, здравље, воду, храну, лекове, одећу, енергију, амбијент.
"Губитак биолошке разноликости директан је резултат наших кратковидних људских активности, укључујући неконтролисано рударство и развој инфраструктуре, неодрживу пољопривреду и крчење шума. Све ово деградирало је екосистеме и створило услове који вероватно воде до догађаја попут пандемије. Док се свет труди да оконча ову пандемију, сви морамо да предузмемо хитне, усклађене и заједничке акције како бисмо изградили отпорну и одрживу глобалну економију која у свом срцу укључује природу, чак и у време док се извлачимо из кризе.“ саопштено је из Секретаријата Конвенције о биолошкој разноврсности.
Информациони систем шума Европе
22.10.2019
Европска агенција за животну средину (ЕЕА) покренула је амбициозан пројекат успостављања Информационог система шума Европе (Forest Information System Europe - FISE). На 2. састанку националних референтних центара за шуме, представљен је прототип платформе новог информационог система за шуме, са постојећим и потенцијалним новим индикаторима које треба развити.
Посебно је наглашена потреба да се користе мапе Copernicus програма, поред CORINE Land Cover и националних ортофото снимака, како би се постигла хармонизација на паневропском нивоу.

У радном делу састанка дефинисани су потенцијални нови индикатори са извором информација и прелиминарном методологијом, како би се добила потпуна слика стања и промена шумских екосистема. Информациони систем шума Европе заједно са припремом неколико сетова извештаја реализоваће се у наредне 4 године.
Светски дан биодиверзитета
22.05.2019
У сусрет Светском дану биодиверзитета који се обележава 22. маја Међувладина научно-политичка платформа за биодиверзитет и екосистемске услуге објавила је забрињавајућ извештај у коме се наглашава да се "Здравље екосистема од кога ми и све остале врсте зависимо, погоршава брже него икада" и да је "Преко милион врста биљака и животиња угрожено до мере да им прети нестајање у наредним деценијама, што је горе него икада у људској историји".

Агенција за заштиту животне средине доприноси промовисању и очувању биодиверзитета у свом дворишту постављањем кућице за птице у сарадњи са Друштвом за проучавање и заштиту птица у коју се настанио пар врабаца.
Поред тога пчеле у дворишту Агенције за заштиту животне средине које је донирао Савез пчеларских организација Србије вредно раде, доприносећи опрашивању биљака у околини.
Маховине као биомонитори
11.03.2019
У просторијама Агенције одржана је презентација резултата биомониторинга који се у нашој земљи врши као део Међународног заједничког програма о ефектима загађења ваздуха на природну вегетацију и усеве (ICP Vegetation). Овај програм спроводи се у оквиру Конвенције о прекограничном загађењу ваздуха на велике удаљености и координира Европском мрежом за биомониторинг тешких метала, азота и постојаних органских једињења (POPs) коришћењем маховина.
Др Мира Аничић Урошевић из Института за физику упознала је присутне како са постојећим резултатима и анализама тако и са новим истраживањима и могућностима коришћења активног биомониторинга као индикатора загађења ваздуха у градској средини и за загађење земљишта.
Друга радионица за припрему 6. Националног извештаја
Конвенције о биолошкој разноврсности
08.02.2019
Агенција за заштиту животне средине организовала је Другу радионицу за припрему 6. Националног извештаја Конвенције о биолошкој разноврсности. Састанку је присуствовало 30 учесника из следећих институција: Министарство заштите животне средине, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Дирекција за националне референтне лабораторије, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Сектор за заштиту и унапређење природних добара и биолошке разноврсности, Завод за заштиту природе Србије, Покрајински завод за заштиту природе Србије, Институт за биологију и екологију Природно-математички факултет Универзитета у Крагујевцу, ПМФ Универзитета у Новом Саду, Департман за биологију и екологију, ЈП "Србијашуме", ЈП "Војводинашуме", Институт за низијско шумарство и животну средину, ЈП НП "Копаоник", ЈП НП "Тара", Висока школа примењених струковних студија Врање, Habiprot, Агенција за заштиту животне средине.
Представљено је 28 потенцијалних нових индикатора, за које је потребно урадити пасоше и доставити коментаре експерата на сваки индикатор.
Учешће организација цивилног друштва у изради 6. Националног извештаја Конвенције о заштити биолошке разноврсности (CBD)
29.01.2019
У Београду је 25.01.2019. одржана радионица Учешће организација цивилног друштва у изради 6. Националног извештаја Конвенције о заштити биолошке разноврсности у организацији WWF Adria. Представници Министарства заштите животне средине и Агенције за заштиту животне средине упознали су представнике цивилног друштва са ревидираном Стратегијом очувања природе и принципима припреме индикатора биодиверзитета за потребе 6. Националног извештаја.
У радном делу састанка учесници су дефинисали могуће индикаторе биодиверзитета које ће припремати организације цивилног друштва.
Предавање на Универзитету у Крагујевцу
26.12.2018
На Институту за биологију и екологију Универзитета у Крагујевцу одржано је предавање на тему припреме 6. Националног извештаја Конвенције о биолошкој разноврсности УН. Агенција за заштиту животне средине представила је предлог сетова индикатора ревидиране Стратегије очувања природе, као и постојеће индикаторе биодиверзитета.
Представљен је концепт извештаја према препорукама и захтевима Конвенције о биолошкој разноврсности, као и алати на порталу CHM који ће се користити у изради извештаја. Посебно је наглашена потреба израде нових индикатора како би се што прецизније описало стање биодиверзитета.
Агенција за заштиту животне средине позива све заинтересоване институције и појединце да се активно укључе у припрему 6. Националног извештаја Конвенције о биолошкој разноврсности УН.
Одржана прва радионица за израду 6. Националног извештаја
Конвенције о биолошкој разноврсности
17.12.2018
Агенција за заштиту животне средине одржала је прву радионицу за израду 6. Националног извештаја Конвенције о биолошкој разноврсности на Златибору, 11. и 12. децембра. На радионици су учествовали представници министарстава, завода, факултета, управљача заштићених подручја и Националних паркова, као и невладиног сектора.
На радионици су представљени постојећи индикатори којима се описује стање биодиверзитета, док су у радним групама прецизније дефинисани нови индикатори које треба развити за потребе Извештаја, према стратешким циљевима постављеним Стратегијом очувања природе. Извештај се припрема на платформи националног CHM портала . На платформи су већ приказани стратешки циљеви и мере ревидиране Стратегије очувања природе. Током израде извештаја сукцесивно ће бити представљани и сетови индикатора биодиверзитета који ће бити коришћени у извештају. Све сугестије и предлоге заинтересованих страна такође је могуће поставити на платформи.
Агенција за заштиту животне средине позива све заинтересоване институције и појединце да се укључе у припрему и допринесу што бољем квалитету националног извештаја.