04.03.2010
Усвајање и примена основних принципа и услова из Оквирне директиве о водама (WFD) у националној регулативи обухвата одговарајућа подзаконска акта која прописују захтевани квалитет површинских вода. УРЕДБА о граничним вредностима приоритетних и приоритетних хазардних супстанци које загађују површинске воде и роковима за њихово достизање ("Службени гласник РС", број 24/2014) проистиче из Direktive 76/464/EEC и више "ћерки“ Директива и Одлука. Овом Уредбом се утврђује листа приоритетних супстанци и приоритетних хазардних супстанци у површинским водама.

Максимална концентрација (максимална дозвољена концентрација, МДК) појединачне приоритетне супстанце или групе приоритетних супстанци не може да се прекорачи за површинске воде у целини ради избегавања озбиљних неповратних краткорочних последица за екосистеме (Прилог). Међу овим супстанцама налазе се и "приоритетне хазардне супстанце" које су идентификоване као изабране приоритетне супстанце које узрокују повећан ризик за здравље људи и животну средину.

Приоритетне и приоритетне хазардне супстанце које се мере и поседују вредност за прописану максималну дозвољену концентрацију, на основу података из систематског мониторинга Агенције за заштиту животне средине, у Прилогу су означене црном бојом. Црвеном бојом су приказане супстанце које нису обухваћене Програмом или није предложена вредност за максималну дозвољену концентрацију.

На карти водотока су симболом "црна тачка“, унутар симбола индикатора Serbian Water Quality Index, представљене оне мерне станице на којима је вредност приоритетних супстанци премашила МДК. Постављањем курсора на симбол са црном тачком добијају се карактеристике мерног места, затим назив супстанце, МДК, максимална измерена концентрација (МИК) и учесталост прекорачења (УП). Учесталост прекорачења је однос броја мерења која су премашила МДК и укупног броја мерења и указује на меру токсичности.

Овакав обједињен приказ квалитета водотока, концентрације приоритетних супстанци и приоритетних хазардних супстанци са одговарајућом средњом вредношћу SWQI на годишњем нивоу као индикатором општег квалитета, поставља нове стандарде у методологији креирања индикатора за потребе израде одговарајућих информација неопходних у политици заштите вода и у обавештавању јавности.