Изаберите кључну реч:

Одржана обука "Годишње извештавање о отпаду"
01.03.2023
У великој сали Привредне коморе Србије представници Агенције за заштиту животне средине одржали су обуку "Годишње извештавање о отпаду". Скуп је отворила помоћница директора Агенције за заштиту животне средине др Тамара Перуновић Ћулић, која је истакла значај извештавања и прикупљања података у циљу адекватног управљања отпадом у Републици Србији. Током презентација и у непосредном разговору са представницима предузећа разјашњене су недоумице везане за сачињавање годишњих извештаја и попуњавање дневне евиденције. Сви произвођачи и оператери који врше управљање отпадом за врсте и количине које сакупљају, третирају поступцима поновног искоришћења, одлажу, увозе или извозе отпад, као и произвођачи и увозници амбалаже и производа који после употребе постају посебни токови отпада имају обавезу достављања годишњег извештај од 1. јануара до 31. марта текуће године са подацима за претходну годину.
Агенција ће, у сарадњи са Удружењем за хемијску, гумарску индустрију и индустрију неметала и Центром за циркуларну економију Привредне коморе Србије, одржати обуке у Нишу 02.03.2023. године у ПКС - Регионална привредна комора Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа и 09.03.2023. године у Новом Саду у ПКС - Регионална привредна комора Јужнобачког управног округа.
ВАНРЕДНИ МОНИТОРИНГ КВАЛИТЕТА ВОДЕ РЕКЕ НИШАВЕ И РЕКЕ ЈУЖНЕ МОРАВЕ
04.01.2023
На основу последњих резултата извршених физичко-хемијских и хемијских анализа узорака воде реке Нишаве и реке Јужне Мораве, може се констатовати да су измерене вредности амонијачног азота (NH4-N) на четири локације, одговарале III класи, док су на две локације одговарале I и II класи површинских вода.
Током узорковања није уочена промена органолептичких особина воде реке Јужне Мораве и реке Нишаве (боја воде, мирис воде и видљиве отпадне материје). Добијене вредности општих физичко хемијских параметара (pH вредност, електропроводљивост, растворени кисеоник, проценат засићења воде кисеоником, нитрити, нитрати, хлориди и сулфати) одговарале су прописаним граничним вредностима за I и II класу квалитета површинских вода.