Изаберите кључну реч:

Учешће Агенције на Конгресу српског друштва за проучавање земљишта
04.10.2021
У периоду од 21-24.09.2021. године одржан је 15. национални и 3. међународни Конгрес српског друштва за проучавање земљишта у суорганизацији са Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду под називом "Soils for future under global challenges" на коме је Агенција за заштиту животне средине представила рад на тему "Enhancing management of contaminated sites using environmental monitoring data and preliminary risk assessment methodology in Serbia".
Конгрес је организован са циљем да окупи научнике из различитих земаља како би представили своја научна достигнућа везана за проучавање и заштиту земљишта и скренули пажњу на одрживу употребу ресурса земљишта у тренутним условима и под будућим изазовима. Земљиште се деградира због лошег управљања, прекомерне експлоатације, климатских промена и загађења. Од виталног значаја је очување плодности земљишта, заштита земљишта од деградације и повећење продуктивности уз одрживо коришћење.
Презентацију са Конгреса можете преузети овде.
Уводна радионица пројекта "Јачање националних капацитета за процену ризика од дифузног загађења пољопривредног земљишта"
09.07.2021
У уторак, 6. јула, одржана је уводна радионица пројекта "Јачање националних капацитета за процену ризика од дифузног загађења пољопривредног земљишта" који спроводи Организација уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) у сарадњи са Министарством заштите животне средине, Агенцијом за заштиту животне средине. Пројекат ће се реализовати у периоду јун 2021 - децембар 2022. године. Главни циљ пројекта је повећање националних капацитета за управљање дифузним загађењем земљишта у Републици Србији у циљу заштите животне средине и промовисања одрживе пољопривредне производње.
Радионица је окупила представнике министарстава, научних и стручних организација, локалне управе, саветодавне службе, кориснике земљишта и друге заинтересоване стране који раде на темама везаним за земљиште, како би разговарали о питањима од посебног интереса за заштиту животне средине, попут загађења земљишта и утицаја неприкладних пољопривредних пракси на стање земљишта и шире. Учесници скупа упознати су са пројектним циљевима и планираним активностима.
Извештај о стању земљишта у Републици Србији за 2018. и 2019. годину
16.06.2021
Агенција за заштиту животне средине је припремила Извештај о стању земљишта у Републици Србији за 2018. и 2019. годину. Извештај садржи релевантне податке и информације утемељене на званичним подацима државних институција, научних и стручних организација и других учесника надлежних за праћење стања и заштиту земљишта. Он пружа информације о стању земљишта, променама начина коришћења земљишта и факторима деградације земљишта на подручју Републике Србије, што је од посебног значаја за праћење националних циљева у овој области, као циљева усвојених од стране међународне заједнице. Извештај о стању земљишта је намењен креаторима политика, стручним и научним радницима, али и ширем кругу заинтересоване јавности.
Извештај можете преузети ОВДЕ