Aktuelno


Izaberite ključnu reč:

Postavljen instrument za merenje suspendovanih čestica PM10 / PM2.5 u Kragujevcu
13.04.2022
U Kragujevcu na automatskoj stanici za merenje kvaliteta vazduha, pušten je u rad instrument za merenje suspendovanih čestica PM10 / PM2.5 .
Pored dosadašnjih merenja sumpor-dioksida, azot-dioksida i ugljen-monoksida, Agencija za zaštitu životne sredine će putem svog sajta www.amskv.sepa.gov.rs informisati javnost i o rezultatima merenja suspendovanih čestica PM10 / PM2.5 u Kragujevcu.
Privredni potencijali i aktivnosti od značaja za životnu sredinu u Republici Srbiji 2019. godine
08.04.2022
Agencija za zaštitu životne sredine je prikupljanjem dostupnih podataka, kroz Informacioni sistem zaštite životne sredine i direktnom saradnjom sa relevantnim institucijama, pripremila izveštaj Privredni potencijali i aktivnosti od značaja za životnu sredinu u Republici Srbiji 2019. godine. Prikaz i ocena privrednih potencijala i aktivnosti bazirana je na indikatorskom principu prema Pravilniku o Nacionalnoj listi indikatora zaštite životne sredine, za oblasti industrija, energetika, poljoprivreda, šumarstvo, turizam, cirkularna ekonomija i održivo korišćenje resursa.
Izveštaj se može preuzeti OVDE.
Izveštaj EEA o glavnim tokovima podataka
06.04.2022
Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) je danas objavila preliminarne rezultate ocenjivanja aktivnosti zemalja članica i saradnica u okviru procesa dostavljanja glavnih tokova podataka za 2021. godinu. Ova aktivnost EEA, koja se odvija na godišnjem nivou, podrazumeva ocenjivanje dostavljanja nacionalnih skupova podataka o stanju životne sredine (kvalitet vazduha i voda, zaštićena područja, emisije, itd.) svih zemalja članica i saradnica EEA.
U ocenjivanju za 2021. godinu Republika Srbija je ostvarila rezultat od 100% čime se našla na prvom mestu od 38 evropskih zemalja koje učestvuju u procesu.
Sve podatke je obradila i pripremila Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa drugim nacionalnim institucijama.
Više o tome možete pogledati na:
https://www.eionet.europa.eu/dataflows/2021/
Počinje digitalizacija podataka o izvorima zagađivanja u Srbiji
23.03.2022
Beograd, 23. mart 2022 - Umesto u papirnoj formi, što je do sada bila praksa, zagađivači u svim gradovima i opštinama u Srbiji ubuduće će lokalnim samoupravama podatke o svom negativnom uticaju na životnu sredinu dostavljati u digitalnom, mašinski čitljivom formatu. Na taj način će biti unapređen kvalitet i povećana količina prikupljenih podataka o zagađivanju vazduha, voda, zemljišta i generisanju otpada na lokalnom nivou.
To je omogućeno zahvaljujući digitalizaciji lokalnih registara izvora zagađivanja, čiji su rezultati predstavljeni danas na konferenciji "Digitalizacija zelenih podataka". Konferenciju je organizovala Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA), u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.
"Britanska vlada je 2017. postavila sebi za cilj da postane vodeća digitalna ekonomija u svetu, koja je na usluzi svojim građanima. Ovaj projekat je deo naše snažne podrške digitalizaciji, ali i unapređenju životne sredine u Srbiji. Za nas, bez podataka nema održivog razvoja. Podaci stvaraju nove mogućnosti za privredni rast, ali i razvoj društva, od koga će svi građani imati koristi", rekao je Tomas Rajt, šef programskog Fonda za dobru upravu Britanske ambasade.
"Postojanje lokalnih registara izvora zagađivanja, odnosno popisivanje zagađivača na jednom mestu, omogućiće donošenje adekvatnih planova a zatim i mera za poboljšanje kvaliteta životne sredine na celoj teritoriji Republike Srbije. Ovaj projekat će takođe obezbediti da i najširoj javnosti budu dostupni podaci o svim izvorima zagađivanja u Srbiji, u digitalnom, mašinski čitljivom formatu. Agencija za zaštitu životne sredine je prva državna institucija koja je prepoznala značaj otvorenih podataka i svoje podatke o kvalitetu vazduha i alergenom polenu učinila dostupnim još 2018. godine. Širenje informacija o stanju životne sredine je od izuzetne važnosti i to upravo i jeste jedna od osnovnih uloga Agencije, koja se ogleda kroz redovno izveštavanje o svim relevatnim podacima u obliku satnih, dnevnih, nedeljnih, mesečnih i godišnjih izveštaja koje je moguće pročitati, u svakom trenutku, na internet prezentaciji Agencije", kazala je Perunović Ćulić.
Zahvaljujući unapređenju postojećeg informacionog sistema, podaci lokalnih samouprava o izvorima zagađivanja biće objedinjeni u okviru Nacionalnog registra izvora zagađivanja, za koji je nadležna SEPA. Do kraja marta sledeće godine, kada je rok za dostavljanje izveštaja za lokalni registar za 2022. godinu, podaci za sve gradove i opštine u Srbije naći će se u ovoj jedinstvenoj bazi. To će omogućiti bolje sagledavanje i jednostavniju analizu podataka, što će lokalnim, ali i nacionalnim institucijama u Srbiji olakšati donošenje adekvatnih mera za smanjenje zagađenja, očuvanje prirodnih resursa i zaštitu životne sredine.
"Zahvaljujući podršci Britanske ambasade, UNDP pomaže institucijama u Srbiji da podatke koje prikupljaju učine dostupnim široj javnosti. Otvaranje podataka o lokalnim izvorima zagađivanja veoma je značajno za naučnu i tehnološku zajednicu, civilni sektor, kao i građane i građanke. Pored bolje informisanosti, to će omogućiti i kreiranje inovativnih usluga i aplikacija koje mogu da unaprede stanje životne sredine u Srbiji", istakla je Irena Cerović, rukovoditeljka tima za dobru upravu, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
Digitalizacija lokalnih registara izvora zagađivanja jedna je od aktivnosti u okviru projekta "Otvoreni podaci za održivi razvoj", koji sprovode Kancelarija za IT i e-Upravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.
22. mart - Svetski dan voda
21.03.2022
Što su klimatske promene izraženije, kvantitet i kvalitet podzemnih voda će postajati sve kritičniji. Moramo raditi bolje na održivom upravljanju ovim dragocenim resursom. Podzemne vode mogu biti van vidokruga, ali ne smeju biti van našeg nastojanja da ih učinimo bezbednijim za budućnost.
Da bi shvatili značaj balkanskih podzemnih voda upoznajmo se sa njihovim geohemijskim karakteristikama u ovom RADU.
Povećane koncentracije suspendovanih čestica usled saharskog peska
16.03.2022
Usled ciklonalnog kretanja vazduha u severnim delovima Afrike došlo je do podizanja i premeštanja velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare visinskim strujama do naših krajeva. U jutarnjim satima su, iako slabe i kratkotrajne padavine, donele značajne količine peska. Na svim mernim mestima u Republici Srbiji od 04 sata zabeleženo je povećanje koncentracija suspendovanih čestica. Maksimalne satne koncentracije PM10 zabeležene su jutros u 06 i 07 sati na mernim mestima Beograd Novi Beograd 821 µg/m3, Beograd Omladinskih brigada 675 µg/m3 i Valjevo 460 µg/m3.