U fokusu - Vazduh

Indeks kvaliteta vazduha
01.10.2020 19:00 

Nema stanica sa ovom ocenom kvaliteta vazduha

Nema stanica sa ovom ocenom kvaliteta vazduha


Aktuelno


Izaberite ključnu reč:

Dodeljena nagada "EKO Auto godine u Srbiji"
29.09.2020
Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa agencijom Metro Market, Privrednom komorom Srbije, i Centrom za motorna vozila AMSS, devetu godinu za redom sprovodi akciju izbora automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - "EKO Auto godine u Srbiji" i dodeljuje posebna priznanja iz ove oblasti.
Članovi stručnog žirija bili su Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Mr Dušan Stokić, rukovodilac službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Privredne komore Srbije, Milan Božić, direktor Centra za motorna vozila AMSS, Dr sci med Vladimir Resanović, Klinički centar Srbije i Zlatko Mitić, novinar.
U konkurenciji za "EKO Auto 2020. godine u Srbiji" bilo je ukupno dvanaest modela iz aktuelne svetske automobilske produkcije: BMW serije 1, Kia X-Ceed, Mazda CX-30, Mercedes-Benz CLA, Nissan Juke, Opel Corsa, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru Forester, Škoda Scala, Toyota Corolla Hatchback i Volkswagen Golf.
Članovi stručnog žirija detaljno su analizirali sve pristigle prijave i doneta je konačna odluka o tome da je EKO Auto 2020. godine u Srbiji: Toyota Corolla Hatchback 1.8 Hybrid.
Nagrada za Eko Auto 2020. godine i posebna priznanja trebalo je, po tradiciji, da budu uručeni tokom sajma automobila BG CarShow 07 u Beogradu, međutim kako je ova manifestacija iz poznatih razloga odložena, svečano uručenje obavljeno je danas u Agenciji za zaštitu životne sredine u Beogradu.
Zaštita životne sredine, kao globalni/svetski problem najčešće se vezuje za čovekove aktivnosti u sektoru energetike, industrije, poljoprivrede i saobraćaja. Problem zagađenja koji nastaje od saobraćaja jeste kako globalnog (vazdušni saobraćaj) tako i lokalnog karaktera (putnički saobraćaj, transport i sl.) i posebno je izražen u urbanim sredinama, a vezuje se za zagađenje koje proizvode motorna vozila. Stoga, ovom problemu treba posvetiti posebnu pažnju i u Srbiji.
Poziv za medije - Nagrada za Eko automobil godine
28.09.2020
Izbor za Eko automobil godine ja organizovan u saradnji Privredne komore Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine, Agencije za bezbednost saobraćaja, AMSS - Centar za motorna vozila i kompanije Metro Market.
Nagrada za Eko automobil godine i posebna priznanja, po tradiciji, trebalo je da budu uručeni tokom sajma automobila BG CarShow 07 u Beogradu, 25.3.2020. godine, međutim kako je ova manifestacija iz poznatih razloga odložena i ove godine neće se održati, odredili smo novi termin, biće to u utorak, 29.9.2020. godine u 11.30 časova u slobodnom prostoru Agencije za zaštitu životne sredine (Ul. Ruže Jovanović 27a ulaz iz Žabljačke, Beograd).
Pozivamo medije da proprate ovaj događaj.
Puštanje u rad uzorkivača za PM10 čestice u Beočinu
25.09.2020
Agencija za zaštitu životne sredine je danas, 25. septembra 2020. godine, u prisustvu predsednice Opštine Beočin, pustila u u operativan rad uzorkivač za praćenje suspendovanih čestica PM10 u Beočinu.
Agencija je to učinila uz saradnju opštine Beočin, na brojne zahteve lokalnog stanovništva kao i brojnih udruženja za ekološke politike.
Ova inicijativa predstavlja nastavak naše politike da u Republici Srbiji ne bude mesta gde se ne vrše merenja kvaliteta vazduha.
Poziv za medije - Merenje PM10 čestica u Beočinu
24.09.2020
Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović u petak 25. septembra 2020. godine, sa početkom od 11 časova, u prisustvu predsednice Opštine Beočin, pustiće u operativan rad uzorkivač za kontinuarno praćenje suspendovanih čestica PM10, na lokaciji "Fabrika vode“ u Beočinu. Ovim Agencija nastavlja da proširuje obim monitoringa kvaliteta vazduha, posebno u neposrednoj blizini industrijskih pogona i naseljenih mesta.
Pozivamo medije da proprate ovaj događaj.
Izveštaj o upravljanju otpadom za period 2011 - 2019. godina
21.09.2020
Agencija za zaštitu životne sredine je pripremila godišnji izveštaj o upravljanju otpadom u Republici Srbiji za period 2011 - 2019 godinu.
Podaci o upravlјanju otpadom u Republici Srbiji se prikuplјaju u skladu sa Zakonom o upravlјanju otpadom ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010 i 14/2016). Izveštavanjem su obuhvaćene sve vrste otpada, osim onih navedenih u članu 4. Zakona - Izuzeci od primene.
Izveštajem je obuhvaćeno više od 4500 postrojenja koja su dostavile podatke. Izveštaj se može preuzeti OVDE.
Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2019. godinu
07.09.2020
Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2019. godine sadrži analizu rezultata merenja koja su se sprovodila u okviru državne i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha, odnosno koncentracije alergenog polena u Republici Srbiji. U Izveštaju je data, saglasno postojećoj važećoj regulativi, jedina zvanična ocena stanja kvaliteta vazduha u Republici Srbiji zasnovana na rezultatima referentnog automatskog monitoringa saglasno čl. 21. Zakona o zaštiti vazduha, Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha ("Sl. gl. RS" br.11/10 i 75/10), Uredbi o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha u državnoj mreži ("Sl. gl. RS" broj 58/11) i Uredbi o utvrđivanju zona i aglomeracija ("Sl. gl. RS" br. 58/11 i 98/12 ), kao i na osnovu rezultata merenja alergenog polena u vazduhu saglasno čl. 12. Zakona o zaštiti vazduha ("Sl. gl. RS" br. 36/09 i 10/13).
U 2019. godini, procenat raspoloživosti validnih satnih vrednosti većih od 90% od svih instaliranih analizatora SO2, NO2, CO, PM10 i O3, značajno je povećan sa 48% na 85%.
Bitni delovi i konstatacije iz ovog Izveštaja su sadržani u Izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2019. godinu. Kompletan godišnji Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2019. godine možete preuzeti ovde.