Архива



Изаберите кључну реч:

Избор за ЕКО аутомобил године у Србији
17.12.2015
У циљу унапређења заштите животне средине и очувања природних ресурса, Привредна комора Србије организује акцију избора за еко аутомобил у Србији."На тржишту Србије треба да се нађу еколошки подобни аутомобили, као и они у ЕУ. Очекујемо добар одзив и учешће великог броја произвођача и увозника у Акцији избора за еко аутомобил у Србији“, рекао је Душан Стокић, руководилац Центра за заштиту животне средине Привредне коморе Србије.
Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине упозорио је на велики пораст аутомобила на глобалном нивоу, а тиме и издувних гасова, што је велика опасност за животну средину и здравље становништва. Еколошки аутомобили, по његовим речима, ефикасан су одговор на такву ситуацију јер је у Србији око 20.1% емисије азотних оксида у ваздуху из друмског саобраћаја. Важно је да заједно радимо на афирмацији одрживог аутомобилизма, поручио је Радовић и изнео податак УН да је 2010. у свету било 755 милиона аутомобила, а да се очекује да ће само Кина за две деценије достићи тај ниво.
Свечано проглашење и додела титуле представнику произвођача марке чији је модел проглашен за аутомобил са најбољим перформансама у односу на животну средину - ЕКО аутомобил 2016. биће на предстојећем Салону аутомобила од 17. до 23. марта 2016. године.
(преузето са сајта Привредне коморе Србије)
Развој индикатора климатских промена и биодиверзитета
15.12.2015
У оквиру сарадње чешке и српске владе, чешки експерти Михаел Хошек и Јан Душек, ангажовани од Чешке развојне агенције посетили су Агенцију за заштиту животне средине Србије.
На предлог Агенције за заштиту животне средине Србије, Чешка развојна агенција одобрила је пројекат "Развој индикатора климатских промена и биодиверзитета у Србији".
Тим поводом чешки експерти су дошли у прву посету ради сагледавања стања институција и података везаних за развој индикатора. Током дводневне посете обављени су разговори са представницима Министарства пољопривреде и заштите животне средине - сектор за климатске промене, Завода за заштиту природе Србије, Републичког хидрометеоролошког завода, Института за метеорологију, Института за шумарство и Биолошког факултета Универзитета у Београду.
Према прелиминарном извештају чешких експерата констатовани су веома квалитетни подаци и модели везани за климатске факторе и климатске промене, али и значајан недостатак података о врстама биљака и животиња, као и станишта. С тим у вези препоручено је успостављање координационог тела за развој индикатора климатских промена и биодиверзитета на нивоу Министарства или Агенције, као и успостављање стабилног финансирања мониторинга сензитивних врста и станишта у сарадњи са центром за биодиверзитет Биолошког факултета Универзитета у Београду.
Средином марта наредне године биће одржан округли сто са представницима свих релевантних институција на коме ће бити прецизније дефинисана методологија развоја индикатора у смислу препорука климатских података и модела који ће се користити. Истовремено биће дате и препоруке о сензитивним врстама и стаништима који на основу постојећих података могу бити коришћени у развоју индикатора, али и препоруке за успостављање перманентног мониторинга.
Представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине
учесници COP 21
14.12.2015
Делегацију Републике Србије на Светској конференцији Уједињених Нација о промени климе, која је одржана од 30. новембра до 11. децембра 2015. године у Паризу (COP 21) су чинили представници Министарства рударства и енергетике и Министарства пољопривреде и заштите животне средине.
Представник Агенције за заштиту животне средине био је директор Филип Радовић.
Учесници Конференције УН о клими у Паризу усвојили су нацрт глобалног споразума за борбу против климатских промена и делегирали га министрима за животну средину и спољне послове који ће разматрати преостале спорне тачке.
Овим глобалним договором о клими наглашено је како се први пут цела светска заједница обавезала на деловање у борби против глобалних климатских промена.
Отворени подаци за ефикасност, одговорност и развој
11.12.2015
У Београду је 8. децембра 2015. године одржана конференција "Отворени подаци за ефикасност, одговорност и развој", у организацији Програма Уједињених нација за развој (UNDP) и у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Дирекцијом за електронску управу, Светском банком и Шведском агенцијом за међународни развој и сарадњу (SIDA).
На конференцији је представљен документ "Оцена спремности за отварање података" у Републици Србији као основа за успостављање државног програма отворених података.
Агенција за заштиту животне средине је једна од првих пет државних институција која је отворила податке. Отворени подаци државних институција били су предмет првог Open Data Hakatona, одржаног од 4. до 6. децембра, када су програмери, активисти и дизајнери осмислили софтверска решења базирана на отвореним подацима, кроз 48 сати непрекидног рада.
На конференцији су приказане мобилне и веб апликације базиране на подацима о квалитету ваздуха, алергеном полену и подацима из НРИЗ-а. Као пилот институцији у процесу отварања података Агенцији је додељена Плакета.
Конференција "Здрава земља за здрав живот Мачве"
11.12.2015
Агенција за заштиту животне средине је поводом Међународне године земљишта и Светског дана земљишта 5. децембра 2015. године учествовала на завршној конференцији "Здрава земља за здрав живот Мачве", која је одржана на Универзитету Сингидунум у просторијама Футура, факутета за примењену екологију.
Презентацију са конференције можете преузети овде.
Публикацију која је штампана овим поводом преузмите овде.
ИТ ЕКО
08.12.2015
У Сава Центру је 7.12.2015. почело дводневно саветовање: Информационе технологије, развој и примена у унапређењу животне средине -ИТ ЕКО у организацији Удружења кластер комора за заштиту животне средине и одрживи развој, а уз подршку Агенције за заштиту животне средине. Стручњаци из Агенције ће имати више презентација из различитих тематских области. На саветовању ће бити презентована најновија научна и практична достигнућа која се примењују у области зажтите животне средине.
У уводном обраћању Директор Агенције је истакао нераскидиву везу информационих технологија и законских надлежности Агенције, као и високо рангирано место које Агенција има међу агенцијама европских земаља иако је само придружени члан Европске агенције за животну средину (ЕЕА).
5. децембар - Светски дан земљишта
04.12.2015
Поводом Светског дана земљишта Агенција је спровела анкету на тему:
Колико нам је земљиште важно? Резултате анкете можете погледати овде.
Земљиште представља основ за производњу хране, горива, индустријску производњу, али и за одрживост екосистема и човеков опстанак. За четврину светског биодиверзитета, земљиште представља базу и станиште и као такво захтева једнаку пажњу и заштиту као и друга станишта. Земљиште је важан фактор у спречавању и смањивању последица поплава и суша, али и представља важан фактор у снабдевању чистом водом. Највеће залихе угљеника су управо у земљишту, што може допринети смањењу климатских промена. Одржавање или повећавање земљишта као ресурса је веома битно за задовољење потреба људи за храном, водом и енергијом.
Земљиште је, као ресурс, дуго било запостављено. Нажалост, у прошлости нисмо успевали да објединимо заштиту земљишта са производњом хране, водом, климом, биодиверзитетом и животном средином. Овај тренд мора почети да се мења. Важно је да се заустави даље загађење земљишта и процеси деградације и да почне да се ради на заштити и обнови основних функција земљишта. Светски дан земљишта 5. децембар има за циљ да повеже људе и земљиште и да подигне свест становништва о његовој изузетној важности у нашим животима.
Агенција за заштиту животне средине обележава Светски дан земљишта учествовањем на Конференцији "Здрава земља за здрав живот Мачве" у организацији Уније еколога "УНЕКО".
Објављен извештај "Квалитет ваздуха у Европи - извештај 2015"
30.11.2015
Велики број Европљана је још увек изложен штетном утицају загађеног ваздуха. У Европи, гледајући појединачно ризике везане за проблеме животне средине, загађење ваздуха носи највеће опасности по здравље људи. Скраћује животни век људи и доводи до озбиљних болести као што су болести срца, болести респираторног система па и рак.
Извештај ЕЕА “Квалитет ваздуха у Европи - извештај 2015” даје приказ поља концентрација основних загађујућих материја на основу података са званичних мониторинг станица у Европи током 2013. године и анализира излагање европског становништва загађењу ваздуха. Он показује да је већина градског становништва и даље изложена загађењу ваздуха које је на нивоу који се од стране Светске здравствене организације сматра небезбедним.
Најпроблематичније загађујуће материје које утичу на здравље људи су суспендоване честице (PM), приземни озон (O3) и азот диоксид (NO2).
Овај Извештај садржи и податке са подручја Републике Србије које је доставила Агенција за заштиту животне средине. Подаци су резултат систематског аутоматског мониторинга у државној мрежи за праћење квалитета ваздуха.
Према анализи, презентованој у извештају Агенције Годишњи извештај о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2014. године, доступног на сајту Агенције, током 2014. године две трећине становништва Републике Србије имало је чист или незнатно загађен ваздух. У истом периоду једна трећина становништва је имала квалитет ваздуха који захтева побољшање.
Ако се анализира стање квалитета ваздуха само у агломерацијама ситуација је лошија; једна трећина становништва агломерција је имала чист или незнатно загађен ваздух, а две трећине становништва агломерција је имала квалитет ваздуха који треба побољшати.
Научно стручни скуп "Деградација и заштита земљишта"
05.11.2015
На Шумарском факултету Универзитета у Београду одржан је научно стручни скуп "Деградација и заштита земљишта" у организацији Шумарског факултета и Агенције за заштиту животне средине поводом обележавања Међународне године земљишта.
Поздравне говоре су одржали декан Шумарског факултета проф. др. Ратко Ристић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић и директор Агенције Филип Радовић који је подсетио да садашња генерација неоправдано троши необновљиве ресурсе наредних генерација и да се мора неодложно приступити изворним принципима одрживог развоја економије. У стручном делу представник Агенције, мр. Драгана Видојевић је одржала презентацију "Животна средина и земљишни ресурси у Србији".
Овде можете преузети презентацију са скупа, Извештај и Закључке скупа.
Отворен српско-немачки форум
04.11.2015
Јуче је одржан српско-немачки форум на коме је учествовао и директор Агенције Филип Радовић. У свом обраћању он је истакао историјски континуитет немачко - српских односа те потребу унапређења сарадње у смислу трансфера технологије и знања посебно у области рециклаже и примене концепта одрживог развоја. Указао је на проблеме, слабе тачке и тешкоће са којима се Република Србија суочава у овој области али је истовремено предочио могућност унапређења постојећих система и подизање капацитета имајући у виду најбоље примере немачке праксе.
Форуму су присуствовали представници амбасаде савезне Републике Немачке, савезног Министарства економије и енергије Немачке, затим Европске Комисије, директората за животну средину, као и представници националних институција Владе Републике Србије, представници индустрије Немачке и рециклажне индустрије Србије.