Архива



Изаберите кључну реч:

Радионица "Праћење токова отпада у Републици Србији"
28.12.2016
У Привредној комори Београда, 22. децембра 2016. године, одржана је прва у низу планираних радионица које се спроводе у оквиру пројекта "Праћење токова отпада у Републици Србији". Скуп је организовала Агенција за заштиту животне средине Републике Србије у сарадњи са Регионалним центром за животну средину Централне и источне Европе - канцеларија у Србији (REC) и Привредном комором Београда. Овом скупу присуствовало је преко деведесет представника предузећа - оператера за управљање отпадом из Београда и околине.
Током ове радионице учесницима су представљени постигнути резултати пројекта "Праћење токова отпада у Републици Србији", који је финансиран од стране Министарства спољњих послова Краљевине Норвешке, а чији је основни задатак успостављање система за квантитативно праћење свих токова отпада у Републици Србији. На овом скупу приказана су софтверска решења и њихова унапређења која ће бити на располагању предузећима у Србији који према законској регулативи извештавају Агенцију за заштиту животне средине. Представљена је и законска регулатива из области теме радионице, као и нови Географски информациони систем који је саставни део информационог система Националног регистара извора загађивања.
У наредном периоду ће бити организовано још неколико оваквих радионица у локалним самоуправама Србије, како би сви оператери за управљање отпадом у нашој земљи били упознати са успостављеним унапређењима и постигнутим резултатима овог пројекта.
Извештај ЕЕА о приоритетним токовима података
22.12.2016
Европска агенција за животну средину (ЕЕА) је објавила први извештај о приоритетним токовима података према новом систему бодовања за 2016. годину. Овим извештајем се даје оцена нивоа достављања података о стању животне средине за све земље чланице и сараднице ЕЕА.
Према овом извештају, Република Србија се за индикатор "Заштићена подручја", са 4 бода, налази међу 6 најбоље оцењених земаља, од 39 земаља Европе. Извештавање по индикатору "Заштићена подручја" припремају стручњаци Агенције за заштиту животне средине Републике Србије и Завода за заштиту природе Србије.
Извештавање према индикатору "Регистар испуштања и преноса загађујућих супстанци" (E-PRTR) показује да је 31 земља од 33 оцењена са 4 бода, међу којима је и Република Србија. Извештавање по индикатору E-PRTR припрема Агенција за заштиту животне средине Републике Србије.
Допуна Правилника о методологији за израду националног и локалног
регистра извора загађивања, као и методологији за врсте,
начине и рокове прикупљања података
("Службени гласник РС", бр. 91/2010, 10/2013 и 98/2016)
12.12.2016
У Службеном гласнику РС број 98/2016 објављена је Допуна Правилника о методологији за израду националног и локалног регистра извора загађивања, као и методологији за врсте, начине и рокове прикуплјања података. Допуна се односи на методологије за прорачун количина емитованих загађујућих материја у ваздух са фарми:
  1. Бројлера,
  2. Кока носиља,
  3. Свиња.
Методологије су усклађене са најновијим упутствима која се користе за прорачуне емисија загађујућих материја у ваздух.
У циљу сто лакшег коришћења методологија припремљени су и одговорајући емисиони калкулатори, у Excel-у. Прорачунате податке из емисионих калкулатора потребно је унети у образац бр. 2 Националног регистра.
Сва документа се могу преузети овде.
Учешће на седници управног одбора
Европске агенције за животну средину
06.12.2016
Данас је у Копенхагену одржана седница управног одбора Европске агенције за животну средину (European Environment Agency) којој су присуствовали директори свих европских агенција. Седници су по први пут присуствовали и представници Агенције за заштиту животне средине Републике Србије. О раду Агенције, која је залагањем свих запослених испунила чак 92 одсто захтева Европске агенције, колегама из Европе говорио је Филип Радовић.
"Велика ми је част и задовољство што смо као Агенција позвани на овај важан скуп и што смо прихваћени као равноправан партнер. Иако долазимо из земље која још увек није чланица Европске уније, Агенција за заштиту животне средине Републике Србије примењује највише европске стандарде у раду. Драго нам је што је наш добар резултат препознат као важан и значајан, не само од стране нашег ресорног министарства - Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Владе Србије, већ и од колега широм Европе“, рекао је Филип Радовић на овом скупу.
5. децембар - Светски дан земљишта
05.12.2016
"On World Soil Day, I call for greater attention to the pressing issues affecting soils, including climate change, antimicrobial resistance, soil-borne diseases, contamination, nutrition and human health."- UN Secretary-General, Ban Ki-moon
Земљиште је есенцијални природни ресурс и витални део животне средине који обезбеђује већину хране за човечанство.
У исто време, земљиште обезбеђује животни простор за људе и основне екосистемске услуге које су важне за регулацију и снабдевање водом, утицај на климу, заштиту биодиверзитета, секвестрацију угљеника и културно наслеђе. Земљиште је под сталним притиском због повећања броја становништва, повећаним захтевима за храном и заузимањем земљишта за различите намене. Око 33% укупног земљишта на планети је деградирано и доносиоци одлука широм света траже могућности како да се одрживи развој постигне уз одрживо коришћење и заштиту земљишта.
Неке од информација и активности Агенције за заштиту животне средине током 2016. године усмерене на праћење стања и заштиту земљишта можете видети овде:
  • Organic Carbon Stocks in the Chernozems of Serbia
  • Assessment and Management of Contaminated Sites in Serbia
  • Информација о пројекту “Assistance to the Republic of Serbia in the Implementation of MEAs and EU Obligations through Improvement of Pollution Monitoring of Soil Quality at Industrial Sites”
  • Soil Contamination in the Urban Area in Serbia
  • Галерија слика - Радне активности током 2016. године
  • Сарадња Агенције за заштиту животне средине и Геолошког завода
    02.12.2016
    Дана 2.12.2016. године потписан је Уговор о сарадњи између Агенције за заштиту животне средине и Геолошког завода Србије у области размене информација из својих надлежности, као и заједничког учешћа на пројектима из области заштите животне средине, укључујући и научно-истраживачке пројекте.
    Овим Уговором је такође омогућено да ове две институције по потреби могу заједно да користе расположиве потенцијале у опреми, инструментима и стручном кадру ради рационалнијег коришћења ресурса.
    Семинар "Подизање капацитета и размена знања и искустава
    у припреми инвентара гасова са ефектом стаклене баште"
    28.11.2016
    У просторијама Агенције за заштиту животне средине се од 28. новембра до 2. децембра одржава семинар под називом "Подизање капацитета и размена знања и искустава у припреми инвентара гасова са ефектом стаклене баште".
    Семинар је организован у сарадњи са Агенцијом за животну средину Аустрије и Министарством пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије.
    Међународни семинар о PRTR регистрима
    16.11.2016
    У Скопљу је 8. и 9. новембра одржан међународни семинар везан за успостављање и вођење Националних регистара великих извора загађивања (PRTR регистара) у оквиру пројекта "Support Establishment and Advancement of Pollutant Release and Transfer Registers (PRTRS) in Western Balkan Countries and in Moldova". Семинару су присуствовали представници земаља Западног Балкана и Молдавије, као и међународни експерти из ове области.
    На семинару су представници Агенције имали 3 презентације везане за успостављање и вођење PRTR регистра у Србији, провери квалитета достављених података, као и приказ новог портала PRTR регистра Агенције.
    Нова подзаконска акта у области заштите вода
    15.11.2016
    Привредна комора Србије, Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Агенција за заштиту животне средине организовали су 10. новембра 2016. године скуп где је индустријском сектору, привредницима и осталим заинтересованим странама презентовано на који начин да врше адекватан мониторинг отпадних вода према новим подзаконским актима у области заштите вода. Посебан акценат је дат и на извештавање према Агенцији за заштиту животне средине о стању отпадних вода из индустријских постројења.
    Презентација "Извештавање о отпадним водама према Агенцији за заштиту животне средине" се може преузети овде.
    Учешће на 5. Европском конгресу о земљишту
    01.11.2016
    Агенција за заштиту животне средине је учествовала на 5. Европском конгресу о земљишту Eurosoil 2016 који је одржан у Истанбулу, Турска у периоду 16-21. октобра.
    На Конгресу су представљена два рада: Assessment and management of contaminated sites in Serbia и Organic carbon stocks in the chernozems of Serbia.
    У радовима је дат приказ резултата добијених на основу анализе података из Катастра контаминираних локација, као и резултати анализе резерви органског угљеника у черноземима Србије.