Архива



Изаберите кључну реч:

Усвојен Извештај о стању животне средине у Републици Србији
за 2018. годину
25.12.2019
На седници Одбора за заштиту животне средине Народне скуштине Републике Србије одржаној 25. децембра 2019, представљен је и једногласно усвојен Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину који је поднела Влада а припремила Агенција за заштиту животне средине. Одбору су поред чланова, присуствовали представници Министарства за заштиту животне средине, као и представници Агенције за заштиту животне средине.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић представио је Извештај, али и известио чланове Одбора о помацима и напретку који је остварен.
Нови уређај за мониторинг квалитета ваздуха у Зајечару
23.12.2019
Агенција за заштиту животне средине у оквиру ванредних активности на проширењу мониторинга квалитета ваздуха преко помоћи стручним институцијама је донирала секвенцијални узоркивач суспендованих честица PM10 Заводу за јавно здравље из Зајечара. Уређај ће помоћи овој стручној институцији у добијању акредитације метода узорковања и мерења концентрације овог полутанта у циљу успостављања нових мерних места на адекватним локацијама.
Састанку је присуствовао и заменик председника скупштине општине Књажевац, који се упознао са радом Агенције у области мониторинга квалитета ваздуха и изразио жељу општинских власти да се у њиховом граду у што краћем року успостави мерно место за континуарно праћење суспендованих честица.

Знајући да је за доношење мера за смањење аерозагађења неопходан поуздан податак о вредности полутаната, то је ово најефикаснији начин да се обезбеде релевантне информације у оним локалним самоуправама где до сада није био успостављен адекватан мониторинг.
Агенција ће у наредном периоду наставити са политиком увећања капацитета за мониторинг квалитета ваздуха.
Дани земљишта
18.12.2019
Децембар је месец у коме низом активности подижемо свест о угрожености и рањивости земљишта и потреби за његовим одрживим коришћењем и заштитом.

• Агенција за заштиту животне средине је почетком децембра месеца у Утрихту, Холандија учествовала на радном састанку посебне радне групе Европске Агенције за животну средину која се бави загађењем земљишта и која има задатак да саветује Националне Референтне Центре за земљиште и ЕЕА о процедурама и методологији за припрему података за индикатор "Напредак у управљању контаминираним локацијама". Радна група такође проширује и преноси знања о активностима које загађују земљиште, загађујућим материјама, процедурама процене ризика, граничним вредностима.
• Светски дан земљишта обележен је 5. децембра на националном научном скупу "Еколошки значај органске материје у земљишту" у Матици српској у Новом Саду. Представник Агенције за заштиту животне средине одржао је предавање на тему "Зависност садржаја органског угљеника у земљишту од начина коришћења земљишта и типа земљишта" и упозорио на чињеницу да је садржај органске материје у земљиштима Србије низак и у даљем тренду опадања спрам природног потенцијала наших земљишта. Декларацију о земљишту у којој прихватамо да своје професионалне и друштвене активности усмеравамо ка одрживом коришћењу земљишта можете погледати овде.
• Дани земљишта обележени су и у Институту за земљиште у Београду, 17. децембра. На скупу на коме су присуствовали релевантни представници науке, просвете, државне управе и привреде наглашена је потреба за успостављањем партнерства у области проучавања и заштите земљишта у циљу добијања бољих услова, више пројеката и средстава, који ће омогућити и боље резултате у овој области.
Посета студената Технолошко-металуршког факултета из Београда
05.12.2019
Студенти Технолошко-металуршког факултета из Београда посетили су Агенцију за заштиту животне средине. Стручњаци Агенције презентовали су студентима делатности мониторинга и извештавања у области праћења квалитета ваздуха, изворима и нивоима буке, индустријског и комуналног загађивања. Представљен им је рад Националне лабораторије - лабораторије за ваздух.

5. децембар - СВЕТСКИ ДАН ЗЕМЉИШТА
04.12.2019
Светски дан земљишта обележава се 5. децембра под слоганом "Зауставите ерозију земљишта - САЧУВАЈТЕ НАШУ БУДУЋНОСТ".
Сваких 5 секунди еродира се површина која је еквивалентна површини једног фудбалског терена. Ова алармантна чињеница потврђује потребу за подизањем свести кроз Светски дан земљишта о овом растућем проблему.
Ове године, бавећи се све већим изазовима управљања земљиштем, FAO кампања "Зауставите ерозију земљишта - САЧУВАЈТЕ НАШУ БУДУЋНОСТ" има за циљ подизање свести о важности одржавања здравих екосистема и људског благостања. Подстицањем људи широм света да се активно укључе у побољшање здравља земљишта, кампања такође има за циљ да унапреди и промовише профил здравог земљишта. Ако ускоро не реагујемо, ерозија ће алармантно угрозити плодност земљишта, што ће даље негативно утицати на глобалне залихе и сигурност хране.
Светски дан земљишта се обележава националним научним скупом "Еколошки значај органске материје у земљишту" који ће се одржати 5. децембра у Матици српској у Новом Саду. Представник Агенције за заштиту животне средине одржаће предавање на тему "Зависност садржаја органског угљеника у земљишту од начина коришћења земљишта и типа земљишта".
Успостављање пута кружној економији: увид у стање и потенцијале
EEA Report No 11/2019
03.12.2019
Европска агенција за животну средину (EEA), уз подршку Европског тематског центра за отпад и материјале у зеленој економији (ETC/WMGE), започела је активности око кружне економије током 2014. године. Претходни извештаји ЕЕА о кружној економији фокусирали су се на општи концепт, као и на специфичне аспекте, као што су отпад, производи, пластика, хемикалије, циклуси материјала и политичке иницијативе.
Овај извештај преиспитује стечене увиде и наглашава питања којима је потребна додатна пажња у наредним годинама. Подстицање кружне употребе материјала захтева свеобухватну системску перспективу и широко укључивање заинтересованих страна. Целокупни животни циклус производа - укључујући фазе дизајна, производње, потрошње и отпада - треба решавати на кохерентан начин.
Извештај можете преузети ОВДЕ.
Република Србија се налази међу државама којима се одаје признање за допринос у изради овог извештаја постигнут кроз рад у оквиру Европске мреже за осматрање и информисање о животној средини (EIONET), који обавља Агенција за заштиту животне средине.
Састанак земаља чланица PRTR протокола
29.11.2019
У Женеви је 28. и 29. новембра одржан састанак земаља чланица PRTR протокола Економске комисије Уједињених нација. У раду овог Форума учествује и представник Агенције за заштиту животне средине, где је приказао активности које имају за циљ унапређење Националног регистра извора загађивања Републике Србије ради што ефикаснијег прикупљања, верификације и анализе података који се достављају у НРИЗ информациони систем.

Приказан је и постојећи систем Агенције за прикупљање података за наплату накнаде за загађивање и накнаде за посебне токове отпада. Присутни из других земаља су показали занимање за активности у успостављање Националног регистра у Србији и могућности примене у њиховим земљама.
Захвалнице о успешној сарадњи Агенцији за заштиту животне средине
26.11.2019
Поводом "Дана рода инжињерије" 06.11.2019. представници Агенције за заштиту животне средине су присуствовали свечаности у касарни "Аеродром" Панчево, где су им припадници 333. инжењеријског батаљона уручили Захвалнице о успешној сарадњи.

Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину
20.11.2019
Влада Републике Србије је 31. октобра 2019. године донела Закључак којим се прихвата Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2018. годину који је припремила Агенција за заштиту животне средине.
Извештај даје приказ стања животне средине у Републици Србији у 2018. години на бази доступних података, што представља индиректно увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима, као што су Национални програм заштите животне средине и Национална стратегија одрживог развоја. Због тога је Извештај истовремено и основ за процену стања у овој области у наредном периоду. Оцена стања животне средине за 2018. годину базирана је, као и претходних година, на индикаторском приказу, а према тематским целинама из Националне листе индикатора заштите животне средине.
Извештај можете преузети овде.
Агенција за заштиту животне средине обележила 15 година рада
01.11.2019
Данас је свечаном академијом обележено 15 година рада Агенције за заштиту животне средине, која је окупила велики број гостију из земље и иностранства, са циљем сумирања и представљања постигнутих резултата Агенције и размене искустава у области заштите животне средине, трајних и одрживих решења за побољшање квалитета ваздуха и воде са гостима из земље и иностранства.
На свечаној академији као домаћин, прво се обратио директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић и поносно истакао да се Агенција у првих 15 година рада пласирала високо, како на домаћој, тако и на међународној сцени, са агенцијама, чији су буџети на десетине пута већи од буџета Агенције и захвалио се запосленима без којих тај успех, између осталог не би био могућ.
“Признање за наш рад долази из Европе. Имали смо част да нас је први пут посетио директор Европске агенције за заштиту животне средине и рекао да је наша земља спремна да буде чланица Европске агенције и пре него што наша земља постане део Уније", рекао је Радовић. Он је додао да данас наши стручњаци учествују раме уз раме са стручњацима из Европе на разним пројектима и партиципирају у разним радним групама, а да је опрема коју користимо хармонизована са европским стандардима.
“Трудили смо се да значај о животној средини приближимо обичном човеку и успели смо да покажемо колико је то важан део за све нас када говоримо о квалитету живота. Наша тема ће засигурно бити тема број један на агенди међународних институција, као и у нашим животима у времену које пред нама. Ми смо ту да наставимо да радимо и указујемо на ствари које су од важности за улагање у животну средину јер оно никада није трошак, већ је то улагање у нашу бољу будућност”, закључио је Радовић.
Такође, присутнима су се обратили и познати гости из иностранства, директор италијанског националног Института за заштиту животне средине и истраживање Лука Демикели и аутор чувеног бестселера Њујорк тајмса "Нека буде вода - израелско решење за свет коме недостаје вода" Сет Сигел.
“Србија може бити поносна што има овако модерну институцију - Агенцију за заштиту животне средине. Ми смо већ пре много година успоставили сарадњу између наших агенција, а недавно је у посети Србији био и наш министар за заштиту живитне средине и том приликом смо нашу сарадњу подигли на ниво владе. Овде не говоримо само о пријатељству, већ и о начину да успоставимо сарадњу и да каналишемо напоре и средства, како бисмо могли да управљамо великим пројектима у оквиру заштите животне околине”, истакао је Демикели.
“Србија и Агенција за заштиту животне средине треба да наставе вредно да раде као и до сад и да се баве заштитом животне средине. Поред тога, јако је битно да се као и са сваком кризом, бавите третманом отпадних вода, да се улаже једнако енергије и једнако финансија у овај проблем, јер то је свакако проблем који представља ризик по здравље становништва и људи”, рекао је Сет Сигел. Он је навео пример отпадних вода у Израелу, који није донео одлуку “јуче” да нешто уради, већ је то била генерацијска и друштвена одлика и да је током 70 година уложено је више милијарди долара у решавање тог проблема. “Израел је учинио све како би се изборио са тим проблемом и изградили су посебан инфраструктурни систем за прераду отпадних вода. Тиме су успели да 90 одсто отпадних вода сада могу да користе у пољопривреди”, навео је Сигел.