Архива



Изаберите кључну реч:

Извештај о економским инструментима за заштиту животне средине
у Републици Србији за 2017. годину
28.12.2018
Ефикасан систем економских инструмената треба да обезбеди подстицање смањења загађења, а увођење адекватних финансијских механизама да мотивише улагања у животну средину. У том циљу морају се успоставити економски механизми који благовремено и јасно дају сигнале загађивачима и крајњим потрошачима робе и услуга да постоје економске користи од улагања у заштиту животне средине.
Публикација даје приказ економских инструмената за заштиту животне средине у Републици Србији у 2017. години на бази доступних података, што представља индиректно увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима, као што су: Национални програм заштите животне средине, Национална стратегија одрживог развоја и Национална стратегија за апроксимацију у области животне средине.
Извештај се може преузети овде.
Предавање на Универзитету у Крагујевцу
26.12.2018
На Институту за биологију и екологију Универзитета у Крагујевцу одржано је предавање на тему припреме 6. Националног извештаја Конвенције о биолошкој разноврсности УН. Агенција за заштиту животне средине представила је предлог сетова индикатора ревидиране Стратегије очувања природе, као и постојеће индикаторе биодиверзитета.
Представљен је концепт извештаја према препорукама и захтевима Конвенције о биолошкој разноврсности, као и алати на порталу CHM који ће се користити у изради извештаја. Посебно је наглашена потреба израде нових индикатора како би се што прецизније описало стање биодиверзитета.
Агенција за заштиту животне средине позива све заинтересоване институције и појединце да се активно укључе у припрему 6. Националног извештаја Конвенције о биолошкој разноврсности УН.
Привредни потенцијали и активности од значаја
за животну средину у Републици Србији 2017. године
25.12.2018
Агенција за заштиту животне средине је прикупљањем података кроз Информациони систем заштите животне средине, као и директном сарадњом са релевантним институцијама припремила извештај Привредни потенцијали и активности од значаја за животну средину у Републици Србији 2017. године.
У извештају су приказане следеће привредне гране:
  • Индустрија
  • Енергетика
  • Пољопривреда
  • Шумарство
  • Туризам
Извештај је припремљен према важећим индикаторима из "Правилника о националној листи индикатора заштите животне средине", а на бази доступних података, што представља индиректно увид у остварење циљева и мера политике заштите животне средине који су дефинисани стратешким и планским документима.
Извештај се може преузети овде.
У Смедереву пуштен у рад узоркивач PM10
20.12.2018
На локацији аутоматске мерне станице за мерење квалитета ваздуха Смедерево-царина пуштен је у рад секвенцијални узоркивач суспендованих честица до 10 микрона (PM10).
С обзиром да је Смедерево агломерација, односно област у којој се мора пратити квалитет ваздуха са посебном пажњом, то је Агенција ванредним ангажовањем свих ресурса остварила овај значајан корак у побољшању постојећег мониторинга. Узоркивач ће омогућити не само прецизне информације о концентрацијама суспендованих честица током целе године, него ће се у лабораторији Агенције анализирати концентрација тешких метала у њима. Ови резултати омогућиће поуздану оцену стања квалитета ваздуха у Смедереву ради доношења неопходних мера ради смањења аерозагађења.
Обележавање Светског дана земљишта
и представљање Извештаја о стању земљишта у Републици Србији
18.12.2018
Агенција за заштиту животне средине, уз подршку Програма Уједињених нација за животну средину (UN Environment) и регионалне невладине мреже FEA - иницијативе за шумарство и животну средину је обележила Светски дан земљишта скупом под називом "Развијајмо национално партнерство за земљиште" који је одржан 17. децембра у Београду. Учесницима скупа обратили су се Филип Радовић - директор Агенције за заштиту животне средине, Радмила Аранђеловић - представник Програма УН за животну средину и Александар Ментов - национални програм координатор организације Уједињених нација за храну и пољопривреду - FAO. На скупу су представљени постигнути резултати у области истраживања, заштите и превенције деградације земљишта, а пре свега нови Извештај о стању земљишта за 2016-2017. годину, а затим Водич и пратећа брошура за одрживо управљање земљиштем намењен локалним самоуправама, Публикација о стању контаминираних локација у Републици Србији, као и интернет презентација посвећена овој теми.
У духу партнерства и јачања сарадње између различитих актера, пружили смо прилику да се представе и активности и иницијативе које предузимају наши партнери и друге заинтересоване стране на тему заштите земљишта.
Извештај о стању земљишта можете преузети овде .
Одржана прва радионица за израду 6. Националног извештаја
Конвенције о биолошкој разноврсности
17.12.2018
Агенција за заштиту животне средине одржала је прву радионицу за израду 6. Националног извештаја Конвенције о биолошкој разноврсности на Златибору, 11. и 12. децембра. На радионици су учествовали представници министарстава, завода, факултета, управљача заштићених подручја и Националних паркова, као и невладиног сектора.
На радионици су представљени постојећи индикатори којима се описује стање биодиверзитета, док су у радним групама прецизније дефинисани нови индикатори које треба развити за потребе Извештаја, према стратешким циљевима постављеним Стратегијом очувања природе. Извештај се припрема на платформи националног CHM портала . На платформи су већ приказани стратешки циљеви и мере ревидиране Стратегије очувања природе. Током израде извештаја сукцесивно ће бити представљани и сетови индикатора биодиверзитета који ће бити коришћени у извештају. Све сугестије и предлоге заинтересованих страна такође је могуће поставити на платформи.
Агенција за заштиту животне средине позива све заинтересоване институције и појединце да се укључе у припрему и допринесу што бољем квалитету националног извештаја.
Управљање контаминираним локацијама
17.12.2018
У периоду 12-14. децембра, у оквиру сарадње Технолошко-металуршког факултета у Београду и Агенције за заштиту животне средине, у оквиру GEF - UNIDO пројекта "Environmentally sound management and final disposal of PCBs in Serbia" одржана је обука на тему "Одрживо управљање POPs/PCBs контаминираним локацијама". Циљ обуке је подизање капацитета Републике Србије у управљању контаминираним локацијама.
Обуку је спровела холандска компанија Tauw, која има дугогодишње искуство у овој области. Учесници обуке, представници државних институција, института и приватних компанија које се баве испитивањем земљишта, стекли су знања које се односе на процес узорковања и испитивања загађених локација, процене ризика и планирање и спровођење пројеката ремедијације.
Образовање за заштиту животне средине
14.12.2018
У оквиру наставе и вежби из предмета ЕКОЛОШКИ МОНИТОРИНГ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ студентима четврте године студија Екологије и Биологије Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу стручњаци Агенције за заштиту животне средине одржали су предавање на тему мониторинга квалитета површинских вода Србије.
У оквиру термина једног школског часа и питања која су уследила студентима су презентоване основе примене Оквирне директиве о водама ЕУ у Србији, резултати спровођења мониторинга статуса вода и концепт развоја мониторинга. Студенти су имали прилику и да се упознају са функционисањем најсавременије лабораторијске опреме. Сарадња Агенције за заштиту животне средине са ПМФ Универзитета у Крагујевцу, која је стална већ пар година, представља прави пример споја образовања и упознавања са резултатима стручног рада у пракси заснованог на најсавременијим методама и законским обавезама.
24. заседање Конференције држава чланица
Оквирне конвенције УН о промени климе - COP24
12.12.2018
Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић учествује на 24. заседању Конференције држава чланица Оквирне конвенције УН о промени климе (COP24), која се одржава у периоду 3-14. децембра 2018. године у Пољској. Паралелно са COP24 одржава се и 14. заседање Састанка страна уговорница протокола из Кјота (CMP14). Конференција COP24 представља догађај од изузетног значаја, најважнији глобални форум посвећен светској климатској политици.
"Овај догађај ће дати важне смернице свим учесницима у даљој борби са климатским променама и омогућиће размену идеја и знања свих земаља учесница. Република Србија се последњих година суочава са великим последицама промена, у првом реду поплавама и сушом и они захтевају улагање знатних новчаних средстава. Потребно је да заједничким снагама делујемо првенствено локално и да својим примером и акцијом дамо подстрек другима", рекао је том приликом директор Агенције Филип Радовић.
Представници 196 земаља потписница Конвенције, као и представници Европске уније, учествоваће у Катовицама како би донели одлуке о даљим активностима заштите климе и функционисања Конвенције. На Конференцији COP24 учествују председници, премијери, представници влада и дипломатије, представници невладиних организација, научници, активисти, представници предузетника и других група заинтересованих за климатска питања.
Током самита COP24 планирано је усвајање пуног пакета мера којим се имплементира париски споразум. Овај споразум је први међународни уговор у историји који обавезује све земље света да предузму мере за заштиту климе. Пакет мера из Катовица ће омогућити имплементацију Споразума у пракси. На тај начин ће одредити смер глобалне климатско-енергетске политике за наредни вишегодишњи период.
Завршен је циклус обука за достављање података
за Катастар контаминираних локација
12.12.2018
Обуком која је одржана у Београду 10.12, у просторијама Сталне конференције градова и општина, завршен је циклус од 8 обука за достављање података за Катастар контаминираних локација које је реализовала Агенција за заштиту животне средине у сарадњи и уз подршку агенције УН за животну средину (UN Environment), Сталне конференције градова и општина и организације цивилног друштва Иницијатива за шумарство и животну средину (FEA).
На обукама које су биле намењене јединицама локалне самоуправе представљена је нова законска регулативе о земљишту, нов начин достављања података о загађеним, угроженим и деградираним земљиштима, Водич за одрживо управљање земљиштем на локалном нивоу, као и интернет сајт о деградацији земљишта. Укупан број општина и градова који су присуствовали обукама је 95, укупан број обучених учесника је 148. У оквиру обука одржано је 14 састанака са представницима градова и општина на којима се налазе контаминиране локације које су приоритет за санацију и ремедијацију.